Het laatste nieuws

Erfgoedcluster Weert en de pijpenoven van Trumm & Bergmans

6 Juni 2017

 

Op de website van Het Erfgoedcluster Weert (een gemeentelijke organisatie die het Gemeentearchief Weert en het Gemeentemuseum Jacob van Horne omvat) is meer te lezen over de kleipijpenoven van de firma Trumm & Bergmans. Dit Rijksmonument staat aan de Noordkade nabij nr 52 langs de Zuid-Willemsvaart.

 

Daarnaast treft u ook meer info omtrent de firma aan in het hoofdstuk 'Trumm & Bergmans' in ons archief

 


Nieuwe AIP Nieuwsbrief van Mei 2017 beschikbaar

22 Mei 2017

 

In de Nieuwsbrief nummer 16 van de Academie Internationale de Pipe wordt aandacht gegeven aan het bezoek aan Japan en de jaarlijkse conferentie aldaar in 2016, en wordt er uitgebreid aandacht gegeven aan het programma voor de 2017 conferentie welke in Engeland (Stone, Staffordshire) plaats zal vinden. Tevens wordt nog even stilgestaan bij het verlies van Felix van Tienhoven en John James Adler, twee prominente leden, en een artikeltje van Ruud Stam over een papier gewicht van Dumeril. 

 

Meer info over de Pipe Academy op Facebook : klik hier 


'CollectieGelderland' maakt erfgoed digitaal toegankelijk

 

30 April 2017

 

Op CollectieGelderland vindt u in totaal bijna 500.000 voorwerpen van musea, archieven, bibliotheken, kastelen, historische verenigingen en andere (erfgoed)organisaties uit Gelderland. Zomaar even grasduinen of juist op zoek naar dat ene voorwerp of die bijzondere collectie? Op CollectieGelderland zult u vele topstukken én alledaagse dingen van Gelderse erfgoedorganisaties tegenkomen. Naast de voorwerpen die daadwerkelijk te bezichtigen zijn, worden ook objecten getoond die zelden of nooit te zien zijn, bijvoorbeeld omdat deze voorwerpen te kwetsbaar zijn om uit het depot te worden gehaald. CollectieGelderland biedt u dus naast een goed overzicht, ook een mooi kijkje achter de schermen.


Tabakshandelaren en tabakspijpenmakers in Bergen op Zoom in de 17de eeuw

27 April 2017

 

Een fraaie publicatie van Jan van Oostveen over de tabakspijpennijverheid in Bergen op Zoom, waarover tot op heden weinig tot niets bekend was. Het boekje bevat 68 pagina's en behandelt de tot op heden in Bergen op Zoom teruggevonden zeven tabakspijpenmakers en een aantal van hun produkten en de merken die zij voerden, alsmede gegevens van geidentificeerde tabakshandelaren. Afbeeldingen van ruim 40 Bergse kleipijpen en fragmenten uit de 17e eeuw, en ook een ruim aantal in Gouda en andere plaatsen geproduceerde kleipijpen welke gevonden zijn in Bergen op Zoom. 

Het boekje kost 19,95 Euro en is hier te bestellen

 


 

Tentoonstelling 'Têtes de pipes' in het Belgische Andenne 

22 April 2017

 

In de Belgische en Franse Ardennen zijn op verschillende plaatsen vooral in de 19e eeuw veel kleipijpen gemaakt. Belangrijke centra waren het Belgische stadje Andenne, en het nabijgelegen Franse Givet. In het Musee de Ceramique in Andenne is tot 25 Juni 2017 de tentoonstelling 'Têtes de pipes' te zien, gewijd aan produkten die in de omgeving gemaakt zijn.

 

Meer info is hier te vinden : Musee de Ceramique


 

PKN kwartaal uitgave nr 152 verschenen

 

7 April 2017

 

Met artikeltjes over een 'Schoonhovense Gouwenaar', de Willem III vondst in Gouda, een fraai artikel over een Engelse porseleinen pijp van een badjuffrouw, barnsteenvisserij, een gedicht over de Goudse pijp, sigaren roken in Java in 1830 en o.a. een plateelpijp met reclame voor een longziekten sanatorium .. 

 

Tevens de aankondiging van de ruil- en determinatie dag op 6 Mei in Boskoop !


The beauty of Clay Pipes ; tentoonstelling in Tjechie

 

20 Maart 2017

 

In het regiomuseum van het Tjechische Jilove (in de buurt van Praag) is tot 18 Juni 2017 een tentoonstelling ingericht getiteld ; 'The beauty of claypipes', over kleipijpen die gevonden zijn in de regio's Bohemia en Moravia. De kleipijpen industrie in die gebieden kenmerkt zich door een geheel eigen vormgeving en karakteristiek, en mocht u in de buurt zijn, wellicht een leuke gelegenheid om een kijkje te nemen. Mocht iemand de tentoonstelling bezocht hebben dan horen we hier overigens graag over !

 

Meer info op de website van het museum :

http://muzeumjilove.cz/vystavy-a-akce/krasa-hlinenych-dymek/

 


6 Mei 2017 Ruil-en Determinatiedag Boskoop

 

5 Februrari 2017

 

Deze jaarlijks terugkerende dag die altijd weer bijzondere vondsten aan het licht brengt organiseren we dit jaar op 6 mei in het boomkwekerijmuseum in Boskoop. In deze mooie locatie waar 550 jaar boomkwekerijgeschiedenis belicht wordt is de PKN uitgenodigd om vondsten uit deze regio te determineren. Er zal in de lokale pers aandacht besteed worden aan deze dag en we hopen dat er veel materiaal ter determinatie wordt aangeboden. Ons deskundig determinatieteam is aanwezig om iets te vertellen over de herkomst en ouderdom van de aangeboden vondsten.

 

Uiteraard is er ook gelegenheid voor onze leden om een ruiltafel te krijgen. Let op: de ruimte is beperkt, we kunnen ongeveer 6 tafels toezeggen. Wilt u een tafel: graag opgeven aanmelden bij Arthur van Esveld:

 

Email:  arthurvanesveld@tabakspijp.nl

Telefoon: 06-20029041

 

Toegang tot de beschikbaar gestelde ruimte is gratis, wilt u ook de rest van dit leuke museum bezoeken dan kan dit tegen een gereduceerd tarief. 

 

Locatie

Boomkwekerijmuseum


Reijerskoop 52-54


2771 BR Boskoop


 

http://boomkwekerijmuseum.nl/HOME/5712

 

Tijd en datum:

6 mei, van 10.00 tot 16.30 uur.

Inloop voor leden met een ruiltafel: vanaf 09.30 uur

 

 

De ontdekking van een pijpenoven in de Goudse Kuiperstraat

 

21 Januari 2017

 

In de in december 2016 verschenen Nieuwsbrief nummer 48 van de Goudse Dienst Monumentenzorg en Archeologie is een aardig artikel verschenen over de vondst van een niet zo heel oude, maar wel erg bijzondere pijpenoven van de firma Van der Want. Klik hier om de nieuwsbrief te downloaden

 

 

PKN kwartaal uitgave nr 151 verschenen

 

11 Januari 2017

 

Met verslagen van diverse activiteiten waaronder de PKN dag 2016, determinatie in de Beemster en de AIP conferentie in Tokio. Verder artikeltjes over Bodemvondsten van porseleinen pijpenkoppen, een waterpijp met een hieltje en een Franse verzamelaar.

 

Tevens het verzoek om vooral de contributie voor 2017 niet te vergeten !


 

Jaarboek 2016 is verschenen

 

30 November 2016

 

Dit jaar 230 pagina's met 15 artikelen. Hieronder de complete inhoudsopgave. Alle donateurs hebben het boek ondertussen ontvangen. Losse exemplaren zijn nog beperkt beschikbaar en kunnen via de winkel worden besteld.


 

Jaarboek 8 van Academie Internationale de la Pipe verschenen

 

21 Oktober 2016

 

De Academie Internationale de la Pipe geeft jaarlijks een fraai boekwerk uit met allerhande artikelen gerelateerd aan pijproken en tabacologie. De Academie heeft tot doel om de kennis mbt de economische en sociale historie van het tabak- en pijproken te onderhouden en vergroten. Publicaties en regelmatige bijeenkomsten zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Ook dit jaar bevat 'The Journal', ofwel het jaarboek weer een aantal fraaie bijdragen van Nederlandse leden, waaronder dit jaar een verhaal over Nederlandse pijpen (met dubbelmerken) uit Berlijn, Aspecten van de sociale geschiedenis van Nederlandse pijpmakers in de 17e en 18e eeuw, Nederlandse pijpen voor 'arm en rijk', Nederlandse pijpen van gietklei, Export van kleipijpen naar Nederland door de Duitse firma's Bordollo en Jacobi, Adler & Co. Op een van onderstaande foto's treft u de complete inhoudsopgave aan.

 

Meer informatie over de Academie Internationale de la Pipe kunt u vinden op ; www.pipeacademy.org

 

Losse exemplaren van de AIP Jaarboeken zijn hier te bestellen via de PKN.


Drukke determinatiedag 16 October in Middenbeemster

 

16 Oktober 2016

 

Op Zondag 16 October waren vrijwilligers van de PKN aanwezig in Agrarische Museum Westerhem in Middenbeemster om door bezoekers meegebracht pijpen en bodemvondsten te laten determineren. Het werd een ongekend drukke middag ! De lokale aandacht die door het museum was gewekt in de diverse media zorgde ervoor dat circa 100 (!) bezoekers langskwamen. Bert en Ruud hebben zich geen seconde verveelt. Het meegebrachte varieerde van een enkele kleipijp tot zakken vol pijpenkoppen en andere bodemvondsten, tot familiestukken die al jaren aan de muur hingen. Het oudste pijpje dat op tafel kwam dateerde van ca 1590, het meest recente van ca 1950. Hieronder een aantal foto's die een aardige impressie van de middag gaven, die absoluut succesvol genoemd mag worden.

Er blijken nog altijd heel veel mensen in het bezit van dit stukje unieke cultuur historie en we zijn blij dat we daar middels uitleg en determinatie wat meer inhoud aan hebben kunnen geven. Tevens doken een aantal stukken op waarvan de kans groot is dat we daar in de komende tijd nog een publicatie aan wijden!

 

Klik hier voor een verslag van in 'De Beemster Bengel'

 

Succevolle PKN dag 2016 in Krimpen aan de IJssel

 

16 Oktober 2016

 

Op zaterdag 15 oktober j.l. vond in het Streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen aan de IJssel de jaarlijkse PKN dag plaats. Vanaf 10 uur liepen de eerste bezoekers binnen en vanaf 10.30 begon het programma met een aantal interessante lezingen over o.a. Bordollo pijpen, een bijzondere 'chibouk' van Gambier, barnsteen pijpen en stelen en een prachtige koningspijp.

Na het lezingen deel was er volop ruimte voor lunch, verkoop en ruilen, en ook dit jaar weer hadden veel donateurs gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun dubbele materiaal mee te nemen hetgeen een prachtige doorsnee van honderden jaren 'pijprook' geschiedenis vormde waar collega verzamelaars hun collecties vervolgens weer mee uit konden breiden.

Na de lunch brak ook het zonnetje door waardoor het streekmuseum bekeken kon worden en om een uur of 3 de traditionele veiling begon. De door de bezoekers ingebrachte artikelen vonden hun weg naar de diverse geinteresseerden onder de energieke leiding van Theo, Arjan en Arthur. 

De dag werd door de grootste groep afgesloten met een gezellig samenzijn en diner in de traditionele Chinese eetgelegenheid. 

Wederom een prima dag, in een gezellige en sfeervolle ruimte en een goede gelegenheid voor onze donateurs om elkaar te treffen, de verzameling uit te breiden of in ieder geval gezellig bij te kletsen.

Speciale dank naar Arthur en Yvonne voor wederom een prima organisatie !

 

Klik hier voor meer foto's

 


'Allen die willen naar IJsland gaan'

 

14 Oktober 2016

 

In Ijsland is het project ' Allen die willen naar IJsland gaan ' van start gegaan. Doel van het project is om de relaties tussen Ijsland en Nederland in de 17e en 18e eeuw te beschrijven. Het is een blog dat zich specifiek richt op de beschrijving van vondsten bij een Nederlandse walvisvaarders post. Het is weliswaar in het 'Ijslands', maar de automatische vertaalfunctie van Google kan goed helpen.

 Feestpijp voor arme bevolking

 

29 September 2016

 

 

Een interview van het Leids Nieuwsblad met Ruud Stam, met betrekking tot het naderende Leidens Ontzet Feest. Praten over pijpen speciaal gemaakt ter ere van dit jaarlijkse 'bevrijdingsfeest'.In Memoriam Otto van der Want

Laatste directeur van de Zenith, Otto van der Want, overleden

Ons bereikte het trieste bericht dat Otto van der Want overleden is. Otto, geboren in 1925, leidde samen met zijn broer Dirk de Zenith van 1966 tot aan de beëindiging van het bedrijf  in 1984. Al vanaf de Tweede Wereldoorlog waren beide broers in het bedrijf werkzaam en konden zo geleidelijk naar hun functie als directeur toegroeien. Otto, die een keramisch - technische opleiding genoot, was een bevlogen mens, maar bleef ten opzichte van zijn broer altijd wat op de achtergrond.


Dat wil echter niet zeggen dat hij niet een heel grote bijdrage geleverd heeft om de Zenith zo succesvol te maken in de moeilijke jaren na de oorlog. 

 

Het plateel was inmiddels geschiedenis geworden en de directie van de Zenith koos ondermeer voor het zogenaamde ‘Delfts', dat zowel blauw als polychroom handgedecoreerd kon worden maar dat men ook geheel wit (ongedecoreerd) kon laten. De fijne scherf die zuiver en wit moest zijn bepaalde daarbij de kwaliteit van het product. Iets waar juist Otto verantwoordelijk voor was. Deze producten en het zogenaamde 'Oudt Hollants Porceleyn' waren producten waar Otto tot op hoge leeftijd met onverholen trots over kon spreken.  

 

In de jaren vijftig maakte de pijp nog maar 3% van de omzet van de Zenith uit. Met het aantreden van Otto en Dirk als directeuren van Zenith in 1966 neemt de belangstelling voor de productie van de pijp weer toe. Dit was hard nodig omdat de winstgevendheid van het bedrijf eind jaren zeventig onvoldoende was. Er komt een nieuwe serie gegoten dubbelwandige pijpen op de markt, ontworpen door Niels Keus. De pijpenproductie wordt onder leiding van Otto gerationaliseerd en de marketing in binnen en buitenland wordt actief ter hand genomen. Dit resulteert in een toename van de omzet aan pijpen. Vooral de omzet van de gegoten pijp neemt flink toe.  In 1970 is het aandeel van de pijpen in de omzet opgelopen naar 13% en in 1973 en 1974 zelfs naar 21% om daarna weer te dalen.

 

Ook na de beëindiging van de activiteiten van de Zenith zijn er altijd goede contacten geweest tussen Otto van der Want en verzamelaars en onderzoekers van kleipijpen.  Otto was zeer bevlogen, kundig en aardig,  iemand om veel respect voor te hebben.

 

Ruud Stam

foto ; Marianka Peters

 

National Pipe Archive permanente tentoonstelling

In de Victoria Gallery en Museum van de Universiteit van Liverpool is sinds kort een nieuwe permanente tentoonstelling te bewonderen met materiaal van 'The National Pipe Archive'. 

 

'The National Pipe Archive provided the materials and designed a display dedicated to pipe studies in the Tate Hall Museum.

 

The exhibition is in two parts: The first asks the question ‘Why are clay pipes important?’ and explains how archaeologists collect and study pipes from excavations and the second looks at ‘Pipe research in Liverpool’.

 

The discarded remains of clay tobacco pipes help archaeologists to date and interpret archaeological deposits from the Tudor period onwards and they provide an important class of artefact that provides important insights into the artistic, commercial and social aspirations of individuals and communities around the world during the post-medieval period.

 

Liverpool has been at the forefront of the archaeological study of pipes, both nationally and internationally, for almost 40 years. The display highlights research themes such as local studies, recording makers’ stamps, collaborative projects and publication. There is also an attractive display of other kinds of pipe and smoking paraphernalia.'

 


Goedewaagen zoekt pijpen met afbeelding van breien

 

25 Juli 2016

 

Voor het laatste kwartaal van dit jaar bereidt het Keramisch Museum Goedewaagen in samenwerking met de textielkunstenares Constance Willems een expositie voor waarin zij het motief van het breien op allerlei vormen van keramiek gaan uitwerken. In de semi-permanente expositie tonen zij al een flink aantal tegels, tegeltableaus en tegelplaten van breiers - oorspronkelijk waren het ook zeelieden en herders die breiden - en breisters in streekdracht, vooral uit het eerste decennium van de 20e eeuw.  Nu is het Museum op zoek naar kleipijpen waarop dit motief weergegeven is en welke dan wellicht in bruikleen een onderdeel van de expositie kunnen worden. Indien er lezers zijn met dergelijke pijpen in hun bezit kunnen zij contact opnemen met de conservator van het museum via deze link.


PKN uitgave nr 150 verschenen

23 Juli 2016

 

Nr 150 van het PKN Blad is verschenen. Behalve diverse korte berichten een fraai verhaal  over 'schatgraven' door Nederlandse verzamelaars in Givet bij Gambier met beschrijving van een aantal opmerkelijke vondsten. Ook het aanmeldingsformulier voor de PKN dag welke op 15 october in Krimpen aan de IJssel plaats zal vinden. Daarnaast aankondigingen voor een inspraakbijeenkomst van Donateurs op 10 September in Houten, en van een determinatie dag in Middenbeemster op 16 october a.s., een verslag van de Franse tentoonstelling 'La pipe dans sous ses etats', een leuk verhaal over een bijzondere pijp van Johannes Wagenaar over de moord in 1872 op mevrouw van den Kouwen en hare dienstbode H. Beelo, en tot slot een verhelderende uiteenzetting over verschillende pijpjes met afbeeldingen van Mercurius en Mars. 

 

U kunt deze tijdschriften bemachtigen door u op te geven als donateur van de Stichting voor Onderzoek naar Historische Tabakspijpen.

 

Onder het kopje over 'Donateurs' in het menu vindt u hoe u zich hiervoor aan kunt melden door middel van het aanmeldingsformulier

 


In Memoriam Felix van Tienhoven

3 Juli 2016

 

Op 17 Juni 2016 is Felix van Tienhoven overleden.  Felix was lang lid van de PKN en een trouw bezoeker van de PKN dagen. Het verzamelgebied van Felix waren de pijpen van metaal ( waaronder zilver, messing en ijzer) . Zijn schitterende collectie omvatte veel hoogwaardige en fraai bewerkte pijpen uit de gehele wereld van de 17e eeuw tot het begin van de 20e eeuw. Gedurende zijn werkzame leven heeft hij over de gehele wereld gereisd en zo zijn verzameling met een scherp oog voor kwaliteit en historie opgebouwd. 

 

Felix was actief in de PKN, de SCPR, de Académie Internationale de la Pipe en de Arbeitskreis zur Erforschung der Tonpfeifen. De geschiedenis van de metalen pijpen is geen onderwerp waar veel mensen in de PKN zich mee bezig houden. Felix was dan ook vooral geïnteresseerd in wat hij kon leren van de kleipijpen mensen. In het blad Knasterkopf en vooral in the Journal van de Académie Internationale de la Pipe heeft Felix een aantal heel goede artikelen gepubliceerd over zijn onderwerp. Artikelen die duidelijk hebben gemaakt hoe interessant en breed ook dit onderwerp is. Jarenlang is Felix bestuurslid geweest van de Académie en heeft hij veel bijgedragen aan de modernisering van deze organisatie. 

 

Het was altijd fijn om met Felix te mogen werken. Zijn zakelijke benadering, aandacht voor mensen en zijn bekwaamheden als bestuurder hebben veel indruk gemaakt. We zullen Felix missen en wensen zijn vrouw Wijntje alle sterkte met dit grote verlies. 

 

Openluchtmuseum 'Eynderhoof' - Nederweert

9 Mei 2016

 

Na de jammerlijke sluiting van het museum 'De Tiendschuur' waar een belangrijk deel van het historisch erfgoed van de pijpenfabriek Trumm Bergmans was te bezichtigen, is nu gelukkig sinds 1 April 2016 in het Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert  een grote vitrine ingericht met de producten van Trumm Bergmans uit Weert.