Het laatste nieuws

 

Proefschrift 'Vergeten glorie'

4 september 2019

 

Op 3 september j.l. is Ruud Stam gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht (sectie Economische en sociale

geschiedenis). Zijn proefschrift, getiteld 'Vergeten glorie : De economische ontwikkeling van de Nederlandse kleipijpennijverheid in de 17e en 18e eeuw, met speciale aandacht voor de export’ is de neerslag van een onderzoek naar de economische factoren die ervoor gezorgd hebben dat deze tak van nijverheid tot ontwikkeling kwam, haar hoogtepunt bereikte en vervolgens de neergang inzette.

 

Het proefschrift over de Nederlandse kleipijpenindustrie staat online, en is ook te bestellen in gedrukte vorm.

 

Klik hier voor meer informatie

Klik op de afbeelding om het document in te zien

Klik op de afbeelding om het document in te zien


'de kunst van het genieten, nieuwe producten uit een andere wereld'

8 september 2019

 

najaarsexpositie over de introductie van koffie, thee en tabak

 

Delicate theekopjes, koperen koffiekannen, fraai bewerkte pijpen en snuifdoosjes met pikante plaatjes, in de 17e en 18e eeuw werden koloniale waren zoals koffie, thee en tabak razend populair bij de Europese adel en gegoede burgerij. Er werden prachtige luxe objecten gemaakt, waarmee je van deze nieuwe waren kon genieten en pronken. Museum Joure laat van 14 september 2019 t/m 5 januari 2020 een selectie van de mooiste objecten zien in de tentoonstelling ‘de kunst van het genieten, nieuwe producten uit een andere wereld’. 

 


Kwartaalblad nr. 159 verschenen

9 juni 2019

Binnenkort valt het kwartaalblad nr 159 bij al onze donateurs op de mat. Wederom interessante artikelen over verschillende onderwerpen, een verslag van de ruil- en determinatiedag in Leeuwarden en programma en aanmeld formulier voor de aanstaande PKN dag in Ommeren op 26 oktober 2019.

 

Klik hier voor een impressie

 

 

 

 


Tentoonstelling nieuwe aanwinsten 2018 in Amsterdam Pipe Museum

Acquisitions 2018

The Amsterdam Pipe Museum is known for nearly fifty years for its active policy in extending the collection. In order to create a collection that reflects the worldwide history of smoking, the search for new items is an ongoing concern for our curator. He follows the international market for antiquities and ethnographic art, keeps in touch with art dealers and auction houses. With the Summer exhibition ”Acquisitions 2018” we show a selection of the new objects. The visitor can see what making a collection means for an active museum.

The exhibition ”Acquisitions 2018” shows clearly that the quality of object bought for the collection is still increasing. Years ago the museum decided to buy only items in perfect condition. With our international relation we are aware of outstanding pipes for sale, not only in Europe but even at auctions and galleries in the United States and Canada.

The exhibition shows that we found additions for nearly all departments, from archaeology to


ethnographic: a great variety in styles. A meerschaum cigar holder attracts the eye with its fine carving in every detail of a man’s portrait, not even 2 cms. in height. A metal pipe has been bought for its rarity, made in a remote place. The Carpathian Ruthenia, now in Ukraine, used to be part of southern Poland, is the place of origin of this cute pipe with decorated lid. 

The object that has travelled the world to reach the Amsterdam Pipe Museum is doubtlessly the Inuit pipe from Alaska, carved in walrus ivory, engraved with a scene of hunting reindeer, birds and walrus. From another tribe in Alaska, the Tlingit, a wooden pipe in the shape of an animal’s head with a kind of curved beak could be bought. Research proved that the animal is a mature salmon that grows its upper lip over the beak. Bothe these pipes are extremely rare, especially in Europe. 

 

The exhibition "Acquisitions 2018" in the Amsterdam Pipe Museum can be seen from June 15 till August 24, 2019. The museum is open Mon. through Sat. 12pm - 6pm.  

 

Address: Prinsengracht 488 - Amsterdam. Also at www.pipemuseum.nl 

 

 

Fraaie nieuwe aanwinst in Catalogus Archief

 

Originele catalogus van de ‘Eerste Nederlandsche Fabriek van Geemailleerde Pijpen’ van de firma Van der Want & Barras. De catalogus bevat afbeeldingen van verschillende modellen gietpijpen, zoals door de firma werden aangeboden ca 1900-1920. Tot het assortiment behoren o.a. stummel modellen, een serie knop manchet pijpen maar ook pijpen met vaste steel en diverse figurale afbeeldingen. Op een aantal pagina's zijn met potlood aantekeningen gemaakt.

 

 

 

 


Artikel NRC : DNA onderzoek koppelt speeksel in pijpensteel aan eigenaar

Uit spuugresten in een 200 jaar oude kapotte tabakspijp is een deel van het DNA gereconstrueerd van een tot slaaf gemaakte vrouw die werkte op de tabaksplantage Belvoir in Maryland. Uit de DNA-signatuur blijkt dat zij nauw verwant was aan een van grootste bevolkingsgroepen in het huidige Sierra Leone, de Mende. Het is voor het eerst dat op deze manier een verband is gelegd tussen een archeologisch voorwerp en een individuele tot slaaf gemaakte.

 

Klik hier voor het gehele artikel


Kwartaalblad nr. 158 verschenen

6 April 2019

Deze keer drie artikelen over uiteenlopende onderwerpen en aankondigingen van determinatiedag en PKN dag 2019.

 

Klik hier voor een impressie

 

 

 

 

 

 

 

 


Gedigitaliseerde Duitse catalogi toegevoegd

1 Maart 2019

Er zijn weer een aantal gedigitaliseerde Catalogi toegevoegd van de volgende Duitse fabrikanten :

 

Wilhelm Imhoff (c1900-1920)

 

Gelhard Nachfolger (c1930-1950)

 

Jos. Casar (c1910-1925)

 

Gebr. Spang (1928) en Gebr. Spang (c1930-1950)

  

Deze zijn ook terug te vinden in het Hoofdstuk Duitsland van het Catalogi Archief.Nu te koop, uniek boek over de plateel- en pijpenfabrieken 'Zenith' uit Gouda

7 November 2018

 

Nu verkrijgbaar, het unieke boek over de plateelbakkerij en pijpenfabrieken “Zenith” anno 1749. v/h P.J. van der Want Azn.

 

Naast tien pagina’s inleiding wordt aan de hand van minimaal 50 full colour foto’s  van topstukken op de rechterpagina steeds op de linkerpagina een toelichting gegeven. Vijftig gevarieerde topics leggen aldus een boeiend tijdsbeeld vast en geven helder inzicht. Zij nemen de lezer mee op een ontdekkingstocht door ruim twee eeuwen heen, van de historisch gekaste kleipijp tot het buitengewoon veelzijdige sier- en gebruiksaardewerk. Veel getoonde materialen komen voor het eerst in het openbaar. In het najaar van 2018 verschijnt een Engelstalige versie van de pocket. Immers de pijpen, het sier en gebruiksaardewerk werd ook veel geexporteerd.

 

In het voorjaar verschijnt een glossy op A4 formaat van 400 pagina’s voor de prijs van 80 euro. De financiering  van de trilogie kwam eind 2017 tot stand  door een garantiestelling door de gebroeders Aart en Rik van der Want. De financiering en niet te vergeten het engagement van uitgever dr. Nico Guns maken de trilogie mogelijk.Amsterdam Pipe Museum krijgt Zilverschat

24 Mei 2018

 

Het betreft een bijzonder legaat van een particuliere verzamelaar uit het Brabantse Geldrop, bijeengebracht over meer dan veertig jaar. Zijn specifieke interesse gold metalen rookgerei. Naast ijzeren en bronzen pijpen wist de overleden verzamelaar meer dan 150 zilveren exemplaren te vinden. Het gaat om zeldzame en kostbare stukken die een unieke aanvulling vormen op de collectie van het Amsterdam Pipe Museum. 

 

Verzamelaar Felix van Tienhoven werd voor zijn werk bij Nederlands grootste elektronicabedrijf overal uitgezonden. Zo woonde hij in Brazilië en Japan. Samen met zijn vrouw maakte hij bijzondere reizen, bij voorkeur naar exotische landen als Soedan, Tibet, de Filippijnen. Overal kocht hij het lokale rookgerei, tabakspijpen maar ook waterpijpen. Conservator Don Duco van het Amsterdam Pipe Museum: ”De interesse van Van Tienhoven ging speciaal uit naar ongewone materialen met een voorkeur voor metaal. Vooral in Azië is daarin een rijke cultuur, waarbij de tabakspijp als persoonlijk bezit een hoge status en navenante waarde had. Het belang van de verzameling zit hem daarin dat Van Tienhoven keurig heeft bijgehouden waar hij de pijpen kocht.  Zo is de herkomst goed gedocumenteerd.” 

 

Het legaat was voor het museum een complete verrassing. Duco: “Ik sprak met Felix wel eens over de bestemming van zijn collectie. Indertijd overwoog hij veel objecten aan musea te vermaken in landen waar de pijpen vandaan kwamen. Ik beschouw het als een grote eer dat hij uiteindelijk besloten heeft deze unieke collectie bijeen te houden met ons museum als eindstation.” Nu wordt de complete verzameling van ruim 400 stuks toegevoegd aan het Amsterdam Pipe Museum. Dit Amsterdamse museum aan de Prinsengracht is uniek door de focus op de rookcultuur en wordt alom beschouwd als de meest bijzondere pijpencollectie ter wereld. 

 

Een mooi voorbeeld van een ’tribal pipe’ is de afgebeelde pijp uit Tibet, waarvan de steel gemaakt is van een jakhoorn. Deze is van een zilveren montage voorzien en tenslotte opgesmukt met kleurige halfedelstenen. Meerdere van deze zeldzame pijpen heeft Van Tienhoven ter plekke gekocht. Hij reisde door deze landen in de jaren ’70 toen er nog geen toerist kwam en authentieke voorwerpen nog voorhanden waren.   

 

Van 4 juni tot 25 augustus 2018 wordt een overzicht van het legaat Van Tienhoven in het Amsterdam Pipe Museum tentoon gesteld. 

Voor het eerst wordt iets van deze particuliere verzameling in het openbaar getoond.

 

Het museum is open ma. t/m zat. 12 -18 uur.

Adres: Prinsengracht 488 in Amsterdam. Zie ook www.pipemuseum.nl   Gratis met Museumkaart!

 

___________________________________________________

Voor meer informatie kunt u contact opnemen :

Benedict Goes, telefoon 06-222.59.636 of email   info@pipemuseum.nl

 Jubileum uitgave kwartaal blad nr 156

Maar liefst 36 pagina's deze keer, nummer 156 in de 40-e jaargang, een feestje dus dit jaar !

 

Diverse artikelen die terugblikken op bijzondere momenten, en nieuwe verhalen over Zenith, een bijzondere bodemvondst uit Friesland, de mobilisatie en een pijp met de afbeelding van Generaal 'Boulanger' van van der Want.

 

Ook uitgebreid aandacht voor de jaarlijkse PKN dag die dit jaar op 13 October zal plaatsvinden, en omdat het een feestje wordt dit keer samen met de 'Academie' die van 9 tot en met 12 October ook in Gouda plaatsvindt. Een kleine week die vollop in het teken van onze geweldige hobby zal staan !

 

Aan het programma van de pijpendag wordt nog volop gewerkt maar zal ook deze keer weer bestaan uit lezingen, ruilbeurs, veiling en verantwoording door het bestuur. Meer informatie volgt snel maar noteer alvast in uw agenda !Een tip voor de vakantie in of doorreis door België

23 April 2018

 

In Henegouwen waren in de 19e en het begin van de 20e eeuw in verschillende plaatsen pijpenfabrieken. Een aantal grotere fabrieken waren in het tegenwoordige Mons (Bergen) gelegen, waar nu ook Nimy en Maisières deel van uitmaken. Van vier van deze fabrieken zijn in het Keramisch museum Musée de Nimy pijpen en productiematerialen tentoongesteld. Dit zijn: Scouflaire, Nihoul, Croquet en VanGrundenberghe.  Naast pijpen uit Andenne en Chokier zijn er ook ondermeer Gambier pijpen en Hollandse (Goedewaagen) pijpen te zien. Van de andere pijpenmakers die in en rond Mons gewerkt hebben, zoals Petit, zijn geen pijpen in de vitrines aanwezig.

 

Een bezoek aan het kleine maar zeer interessante keramiekmuseum ‘Musée de Nimy’ met zijn uitgebreide en interessante collectie pijpen en keramiek uit de streek tussen St-Omer en Andenne is dan ook voor liefhebbers van bijzondere pijpen en keramiek zeker de moeite waard. Een combinatie met een bezoekje aan de mooie historische stad Mons (Bergen) maakt dit tripje extra leuk. 

Het museum is op zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 18.00 uur open (April-Oktober).  Adres: Rue Edouard Mouzin 3, Nimy.

 

In het PKN jaarboek 2018 zal over genoemde pijpenfabrieken een artikel verschijnen.

 

Ruud Stam

 PKN Tijdschrift Jaargang 40, nummer 155 verschenen

1 April 2018

 

De nieuwe PKN kwartaaluitgave (nr 155) is inmiddels verschenen.

 

Hierin onder meer een aantal bijzondere vondstbeschrijvingen : een vrij grote pijpenvondst uit Waverveen van ca 100 kleipijpen, een drietal verschillende, volledig versierde 17e eeuwse pijpen die allemaal in 1 mal gemaakt zijn, een artikel over waterpijpen als jeneverfles en diverse aankondigingen, waaronder die voor de ruil-en determinatiedag in Woerden op 21 April.

 

Ook is de datum voor de PKN dag bekend gemaakt !Tabakshandelaren en tabakspijpenmakers in Delft (1600-1813)

Aan het begin van de 17de eeuw verdwenen de ooit zo fameuze bierbrouwers uit het Delftse binnenstad. De zo vrijgekomen ruimte en personele capaciteit werden al snel ingezet voor het kopiëren van porselein: het ‘Delfts blauw aardewerk’. Dit was ook de periode dat tabak in Nederlandse steden op steeds grotere schaal werd genuttigd. Delft bleef daar zeker niet bij achter. Namen van vele tabakshandelaren zijn in de archieven teruggevonden. Maar naast tabakshandelaren waren er ook vanaf het jaar 1625 tabakspijpenmakers in Delft werkzaam. Tabakspijpen zijn tot het begin van de 19de eeuw in Delft geproduceerd. 

In deze publicatie wordt voor het eerst een allesomvattend overzicht gegeven van de tabakshandelaren en de tabakspijpenmakers die in de 17de en 18de eeuw in Delft werkzaam zijn geweest. Een nieuwe publicatie van Jan van Oostveen, over de tabaks- en pijpenindustrie in Delft in de periode 1600-1813. Via onderstaande link te bestellen

 

BESTELLEN

 

 

 21 April 2018 Ruil-en Determinatie dag in Woerden

Op 21 April 2018 vindt in het Stadsmuseum Dordrecht de Ruil-en Determinatie dag plaats. De ideale gelegenheid om uw gevonden, gekregen, ge-erfde kleipijpen of andere tabacologische voorwerpen kosteloos te laten determineren, te ruilen, verkopen en met andere geinteresseerden kennis te maken.Tentoonstelling Pipe Museum 'Nieuwe Aanwinsten'

30 Januari 2018

 

Het Amsterdam Pipe Museum leeft, voortdurend wordt de collectie uitgebreid en zijn er bijzondere nieuwe aanwinsten te bewonderen. Een selectie van de meest recente nieuwe aanwinsten wordt van 1 februari t/m 6 mei tentoongesteld

Een museum is niet zo statisch als mensen wel denken. Dat geldt ook voor het Amsterdam Pipe Museum aan de Prinsengracht. Elk jaar vindt de conservator objecten die een welkome aanvulling zijn op de reeds bestaande collectie. Van 1 februari tot 6 mei wordt een selectie van de aanwinsten van het afgelopen jaar tentoongesteld. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen.

Museumaanwinsten zijn nooit te voorspellen, maar vanzelfsprekend afhankelijk van wat er op de markt komt. Contact met gespecialiseerde handelaren is nuttig, want die kunnen gericht spullen aanbieden. Zo heeft het museum bij een Amerikaanse galerie gespecialiseerd in objecten van de Native Americans twee zeldzame Indianenpijpen gekocht. In de VS betalen verzamelaars hiervoor megabedragen en het is zelfs een gunst ze te mogen kopen.

Tussen de aanwinsten van 2017 zien we verder tabakspijpen als kleine kunstwerkjes, gesneden uit meerschuim, een materiaal dat tot 1900 heel populair was voor pijpen. Volks-kunstiger zijn pijpen door rokers gesneden uit verschillende soorten hout, liefst zo hard mogelijk. Met name in landelijke gebieden in Midden-Europa komen we die tegen. Zij zijn enerzijds aandoenlijk primitief, anderzijds ook verbazingwekkend creatief.

Bijzondere vermelding verdient een Chinese pijp, hierbij afgebeeld. Chinese pijpen kernmerken zich door een extreem kleine pijpenkop, diameter van een potlood. Doorgaans is zo’n pijp recht, met een bamboe steel waaraan een metalen kop en mondstuk. De afgebeelde pijp is figuraal en heeft de vorm van een kraanvogel, met de vogelsnavel als mondstuk. De rook gaat door de lange hals en komt voort uit het lichaam. Bovenop de rug van de vogel zit een buisje als de feitelijke pijpenkop.

Het is puur toeval dat de conservator deze pijp tegenkwam. Al slenterend op een antiekbeurs viel zijn oog op de aparte vogel die werd aangeboden door een Parijse handelaar die dacht dat het een beeldje was.

Afbeelding van de bijzondere Chinese pijp in de vorm van een kraanvogel.  Bovenop de rug van de vogel zit een buisje als de feitelijke pijpenkop.


Bij nadere inspectie in het museum bleek hoe bijzonder deze pijp is. Het museum heeft een enorme bibliotheek met ruim 4.000 boeken over pijpen en tabak, maar nergens wordt een dergelijke voorwerp afgebeeld. Dat het om een uitzonderlijk zeldzaam stuk gaat is dan wel duidelijk.

Wilt u de Chinese kraanvogel in het echt zien, samen met dertig andere aanwisten van het museum, bezoek dan de tentoonstelling "Aanwinsten 2017" in het Amsterdam Pipe Museum van 1  februari tot en met 6 mei 2018. Het museum is open ma. t/m zat. 12 -18 uur. 

 


Adres: Prinsengracht 488. Zie ook
www.pipemuseum.nl    


PKN Tijdschrift Jaargang 40, nummer 154 verschenen

22 Januari 2018

 

Tegelijk met het jaarboek 2017 is de nieuwe PKN kwartaaluitgave verschenen en naar alle leden gestuurd. De Januari uitgave besteed aandacht aan een opvallend pijpje uit onrustige tijden, met militaire afbeeldingen, een 'Oranjehuis transfer' op doorrokers die hergebruikt is, een tweetal heel bijzondere reuzen- of presentatie pijpen, een persvorm en pijpen ter gelegenheid van de pacificatie van Gent, een houten tabakspijp in de vorm van een eikel en verslagen van AIP/SCPR conferentie en de PKN dag 2017.  Lezing 'De wondere wereld van de snuiftabak'

22 Januari 2018

 

Op zondag 18 februari a.s. geeft Louis Bracco Gartner een lezing in het Dordts Patriciërshuis “Museum aan de Maas”, Wolwevershaven 9, 3311 AV Dordrecht. Aanvang 12.00 uur

 

De lezing is een onderdeel van de lopende tentoonstelling in het museum getiteld: “De Kunst van het Genieten”. De lezing verteld het unieke verhaal over de belangrijke rol die het snuiven van tabak als eerste genotsmiddel binnen Europa had. Verder alles over Napoleon Bonaparte met zijn liefde voor het snuiven en de grote rol van de Nederlandse snuiftabak binnen West-Europa.

 

Toegangsprijs bedraagt voor museumkaarthouders € 5,-- en voor de andere bezoekers € 10,-- incl. koffie/thee bij aankomst.(alleen contante betaling!)

 

Na de lezing zal Louis Bracco Gartner een rondleiding geven van de tentoonstelling  en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

In verband met het aantal beschikbare plaatsen dient u zich vooraf aan te melden via email: tabaksmuseum@ziggo.nl

 

Louis is eigenaar van het Tabakshistorisch Museum te Delft en voorzitter van de Stichting Nederlandse Tabakshistorie (SNT)

 

Nieuwe website 'groenehartvertellingen'

9 Januari 2018

 

De Website 'groenehartvertellingen' van ons lid Freek Mayenburg heeft een fraaie gedaantewisseling ondergaan.

 

De site bestaat nu uit twee webadressen, www.spijkertegels.nl en www.groenehartfotografie.nl. De eerste geheel gewijd aan antieke tegels en een gedeelte voor verkoop van o.a. tegels en kleipijpen. 

Naast leuke en gevarieerde verhalen, met prachtige fotos over de flora en fauna in het Groene Hart wordt ook de geschiedenis van de kleipijpen mooi belicht. Freek heeft ook een wisselend aanbod kleipijpen en bodemvondsten te koop.

 


Artikel Goudse Kleipijpen in 'Het leven in Gouda'

26 November 2017

 

In de winkel ligt een nieuwe aflevering (HLIG nr 24) van ‘Het leven in Gouda’! In de inleiding maakt Bianca van den Berg duidelijk waarom juist in een serie over het leven na 1850 aandacht besteed moet worden aan de archeologie van Gouda. In dit nummer ook aandacht voor de Goudse kleipijpen industrie, middels een fraai artikel van Bas Konijnendijk over de Goudsche kleipijpen vanaf 1850.

‘Het leven in Gouda’ is een reeks van 26 themanummers over het leven in Gouda vanaf het midden van de 19e eeuw. Het is opgezet door Uitgeverij Optima te Vianen in samenwerking met de Historische Vereniging Die Goude en het Historische Platform Gouda. 

 

De publicaties zijn voor € 5,95 per aflevering te koop in de boek- en tijdschriftenhandelFraaie animatie van een barok pijp

22 October 2017

 

In Augustus 1999 werd een fraaie Nederlandse barokpijp uit ca 1640 gevonden in op een plek in Devon (Engeland) waar een scheepswrak gelocaliseerd is maar tot op heden nog niet geidentificeerd. De site wordt de 'Salcombe Cannon site' genoemd. Hoewel de pijp vondst al eerder goed beschreven is door P.J. Davey is er ook een fraaie 3D presentatie gemaakt in de vorm van een filmpje op Youtube dat we graag nog eens willen delen


Nieuwe tentoonstelling in Dordrecht

'De kunst van het genieten, proeven, snuiven, roken'

15 september 2017

 

Van 27 september 2017 tot en met 8 april 2018 presenteert het Dordts Patriciërshuis een tentoonstelling over het dessert en de cultuur van het Pijproken. 

 

De nadruk ligt op de periode 1770-1815 en past daarmee in het decor van het monumentale Patriciërshuis. Men krijgt een beeld van het leven van de gegoede burgerij in die periode. In de 18de eeuw vormde het dessert het hoogtepunt van de maaltijd. De heren trokken zich vervolgens terug om van tabak te genieten.

De tentoonstelling zal naast voorwerpen m.b.t. het 'desert' thema, ook specifiek vele fraaie tabakspijpen en aanverwante artikelen als tabaksdozen en -potten laten zien. 

 

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zullen 5 lezingen worden georganiseerd. Meer informatie vindt u binnenkort op de website van het museum en de NFP.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Dordts Patriciërshuis en de NFP via onderstaande contact info. 

 


Het Dordts Patriciërshuis, museum aan de Maas                                           Nederlandse Federatie voor Pijprokers

Wolwevershaven 9                                                                                                www.pijprokers.nl

3311 AV Dordrecht                                                                                               president@pijprokers.nl

078-8438746                                                                   

info@dordtspatriciershuis.nl