Het laatste nieuws

 

9 juni 2024

Pijp van de maand juni

Deze maand lichten we een bijzondere presentatiepijp uit. De pijp is maar liefst ruim 15 cm hoog, rijkelijk versierd en geëmailleerd. Zij is gemaakt door de Franse firma Gambier, ter gelegenheid van de ‘Exposition des produits de l'industrie française’ in 1849. Deze Nationale tentoonstelling werd dat jaar voor de 11e keer gehouden (sinds 1798) en had de vorm van een langdurige tentoonstelling waarbij gedurende 60 dagen Franse fabrikanten van industriële en agrarische producten de gelegenheid kregen om hun prestaties te tonen.

 

Lees meer

 

 

 


17 mei 2024

PKN Blad 173 verschenen

Het tweede kwartaalblad van het nieuwe jaar is verschenen met deze keer zes verschillende artikelen,  vooral over bodemvondsten uit Nederland en landen om ons heen  ...  Lees meer 

 

 

 

 

 


8 mei 2024

Pijp van de maand mei

Deze maand aandacht voor een typisch Nederlands souvernirpijpje met een vrolijk tafereeltje. 

 

Lees meer

 

 

 


7 mei 2024

Aandacht in de Harlinger Courant voor boek over Harlinger pijpenmakers en bodemvondsten

In de Harlinger Courant is aandacht besteed aan de recente PKN publicatie over de Harlinger pijpenmakers en bodemvondsten. Het boek is hier te bestellen.

 

 

 


26 april 2024

Lintje voor Andre van Ingen

Andre van Ingen heeft een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen voor zijn veelheid aan maatschappelijke activiteiten en met name zijn ‘tomeloze inzet en continue betrokkenheid’ om de lokale historie voor een breed publiek .. ..

 

Meer info hier

 

 


26 april 2024

Lintje voor Jos Engelen

 Jos heeft op 26 april uit handen van de burgemeester van Sittard-Geleen Hans Verheijen een Koninklijke onderscheiding gekregen voor al zijn werk voor het behoud en het toegankelijk maken van de pijpennijverheid in Limburg. 

 

Meer info hier

 


15 april 2024

Artikel over Erik Roest in het Algemeen Dagblad

Toen Erik als jochie van 14 een kleipijp vond was zijn passie voor de archeologie gewekt..

 

Meer info hier

 


13 april 2024

Pijpenkoppen determinatie in ArcheoHotspot in Hasselt (Overijssel) zaterdag 13 april

Op zaterdag 13 april houdt de PKN een pijpenkoppen determinatie dag in de ArcheoHotspot bij de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland in Hasselt. 

 

De determinatie middag wordt gehouden in de ArcheoHotspot bij de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland van 13.00-16.00

 

Adres: Rosmolenstraat 4, 8061 GV Hasselt. 

 

Meer info hier

 


9 april 2024

Zeldzame Duitse Schwaderlap catalogus digitaal beschikbaar

Op de voorkant van deze zeldzame catalogus staat met potlood de naam ‘Schwaderlapp’ en ‘Ransbach’[?] geschreven. Later is daar in een ander handschrift ‘Franz’ voor geschreven. In het Westerwald was rond 1920-1930 een Alfred Schwaderlapp werkzaam als pijpenmaker. 

 

De tekst staat in vijf talen; ‘TON-PFEIFEN, Pipes d’argile, Clay-pipes, Pipas de aricilla, Aarde-pypen. Marke FSR. Export. Alle andere modellen en uitvoeringen van aarden pypen kunnen volgens monster of teekening vervaardigd worden. Any kind of clay-pipes can be made from pattern of design.’ In deze export catalogus van 7 pagina’s zijn 70 verschillende modellen afgebeeld. Op de laatste pagina staan zes calciné afgewerkte pijpen, twee van roodbakkende klei en een zwartgebakken ‘The Inniskilling Egypt’ model. 

 

Digitaal archief Duitse pijpenfabrikanten.

 


9 april 2024

De vroegste, handgetekende Hollandia catalogus toegevoegd aan het digitale archief

Origineel, wat primitief getekend, ontwerp voor de eerste catalogus met een egaal rode kaft, van HOLLANDIA, de ‘Eerste Nederlandsche Fabriek van Geemailleerde Pijpen’ van de firma Van der Want & Barras. In deze in Oost-Indische inkt en potlood getekende catalogus van 15 pagina’s staan 95 modellen, waarvan 17 steelpijpen en 12 figurale gezichtspijpen. Er staan deels andere modellen in dan in de gedrukte catalogus die in 1901 uitgekomen is. Bijzonder is de manchetpijp met nummer 114 met een hondenkop met halsband op pagina 12, die in latere catalogi niet meer voorkomt. De catalogus dateert uit 1900 of begin 1901.

 


9 april 2024

Hollandia prijscouranten uit 1919 en 1920 toegevoegd aan het digitale archief

 

Er zijn nu drie prijscouranten van de firma Hollandia beschikbaar in het digitale archief: catalogi uit 1918, 1919 en circa 1920-30. 

 

Digitaal archief Catalogi Nederlandse producenten.


22 maart 2024

Noteer alvast zondag 16 juni 2024 PKN dag in Haarlem

Alvast voor in de agenda: zondag 16 juni zijn wij van de partij bij een evenement in Haarlem in het kader van de Nationale Archeologiedagen samen met het Archeologisch Museum Haarlem en de archeologen van Bureau Archeologie Haarlem. Locatie: de Bakenesserkerk. 

 

Meer informatie en het programma volgen snel!

 

 


11 maart 2024

Filmpje van de Duitse televisie over Jens Steuler's pijpenmakerij

In de Duitse plaats Hilgert, in dezelfde werkplaats als waar tot rond 1980 de pijpenmakers Lothar Hein en Wilhelm Albrecht Simonis werkzaam waren en waar uiteindelijk Rainer Steuler tot 2018 ook nog pijpen maakte, heeft zijn kleinzoon Jens Steuler tegenwoordig weer de draad opgepakt. Hij maakt verschillende modellen kleipijpen naar oude traditie. Recent is er door de Duitse televisie aandacht aan besteed middels een aardige reportage.

 


3 maart 2024

Pijp van de maand Maart 2024

Een pijp uit de vroege 20e eeuw, gemaakt in Oostenrijk en met een afbeelding van militair wapentuig met de naam 'Big Bertha' dat door de Duitsers in de eerste wereldoorlog gebruikt werd .. Lees meer 

 

 

 

 

 


25 februari 2024

PKN Blad 172 verschenen

Het eerste kwartaalblad van het nieuwe jaar, met een nieuw uiterlijk, vijf verschillende artikelen, een verslag van de PKN dag 2023, literatuur signalementen en diverse andere mededelingen  ...  Lees meer 

 

 

 

 

 


25 februari 2024

Nieuwe publicatie over Harlingen

Aan de hand van de hoogtepunten uit een enorme particuliere collectie bodemvondsten en hernieuwd archiefonderzoek worden de Harlinger pijpenmakers aan de vergetelheid onttrokken..   Lees meer 

 

 

 

 

 


19 februari 2024

 

Lezing  bij de Volksuniversiteit Oegstgeest op 15 april 2024:

De historie van kleipijpen

In deze lezing gaat Ruud Stam in op de historie van de kleipijpennijverheid en de komst van tabak naar ons land.

 

 

Na afloop kunnen eventueel meegebrachte vondsten worden gedetermineerd.

 Toegang is 10 euro.


31 januari 2024

Lezingen over het slavernijverleden van Gouda (en de rol van de Goudse pijp hierin)

Op 4 maart zijn er in het kader van het onderzoek over het slavernijverleden van Gouda drie lezingen over dit onderzoek. Plaats: Concordia, Westhaven 27, Gouda, aanvang 20.00 uur. Een van de lezingen gaat over de rol die de Goudse pijp hierin speelde, door Ruud Stam. Meer informatie hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


31 januari 2024

Determinatiemiddagen in Nieuwkoop op 4 en 18 februari

Op 4 en 18 februari is de PKN aanwezig bij een tweetal determinatie middagen die in Nieuwkoop door de Historische Vereniging worden georganiseerd (lees meer).

 

 

 


7 januari 2024

Artikel LGOG over Limburgse pijpenmakers

Een publicatie over Limburgse pijpenmakers in het blad Archeologie in Limburg dat sinds 1977 wordt uitgegeven door Het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (https://lgog.nl/). 

 

 

 


26 november 2023

Vier nieuwe gedigitaliseerde Duitse catalogi toegevoegd

Het digitale archief van Duitse catalogi is aangevuld met een zestal exemplaren: eentje van de firma Otto Henze uit de periode 1924-1948, een van de firma Nachfolger uit de periode 1905-1920, eentje van Ewald Spang uit 1963, twee prijsfolders van de firma Fuchs uit diezelfde periode en een complete catalogus van de firma Schilz Mullenbach uit 1910. Deze laatste catalogus stond al deels (alleen de pagina's met kleipijpen en kleifiguren) op onze website  (link naar het archief met Duitse catalogi).

 

Directe link naar de catalogus van Otto Henze

Directe link naar de catalogus van Nachfolger

Directe link naar de prijsflyer van Spang

Directe link naar de prijsflyer (1) van Fuchs

Directe link naar de prijsflyer (2) van Fuchs

Directe link naar de folder van Schilz Mullenbach

 


26 november 2023

Een nieuwe gedigitaliseerde Belgische catalogus toegevoegd

Het digitale archief van Belgische catalogi is aangevuld met een een zeer fraai exemplaar met maar liefst 64 pagina's en honderden modellen en prijzen van de Brusselse firma J.B. Vinche. Deze legde zich aan het einde van de 19e en in de 20e eeuw toe op het maken van vooral meerschuim maar ook bruyere pijpen. Er zitten ware kunststukjes tussen!   (link naar het archief met Belgische catalogi).

 

Directe link naar de catalogus van J.B. Vince

 

 


7 november 2023

Op de website mestreechtersteerke.nl is speciale aandacht voor de kleipijpenindustrie, en met name die die op Maastricht betrekking heeft ingericht. (lees meer).

 

 


30 oktober 2023

In de Duitse plaats Hilgert, in dezelfde werkplaats als waar tot rond 1980 de pijpenmakers Lothar Hein en Wilhelm Albrecht Simonis werkzaam waren en waar uiteindelijk Rainer Steuler tot 2018 ook nog pijpen maakte, heeft zijn kleinzoon Jens Steuler tegenwoordig weer de draad opgepakt. Hij maakt verschillende modellen kleipijpen naar oude traditie. (lees meer).


14 oktober 2023

Op 14 oktober 2023 verscheen er een twee pagina groot artikel met uitgebreide aandacht voor Ruud Stam en zijn hobby: 'Over pijpen ben je een leven lang niet uitgeleerd'. (lees meer).


12 oktober 2023

Op 12 oktober 2023 werden er tijdens de 'vaste bezoekers bijeenkomst' in het Streek archief in Gouda door Bert van der Lingen en Ewout Korpershoek presentaties gegeven over hun archief onderzoeken. In de studiezaal / entree naar het archief is een kleine tentoonstelling ingericht met enkele fraaie archiefstukken m.b.t de pijpennijverheid in Gouda en Schoonhoven en natuurlijk wat kleipijpen en toebehoren (lees meer).


10 oktober 2023

Kleipijpen vormen sinds de introductie ervan omstreeks 1600 een belangrijk onderdeel van de materiële cultuur. Hoewel dit soort artefacten heel vaak worden aangetroffen bij opgravingen, zijn ze ondergewaardeerd wat onderzoek betreft. Met dit onderzoek wordt een synthese beoogd rond de informatieve waarde van deze vondstencategorie gefocust op de Gentse regio. Dit onderzoek wil een referentiekader aanreiken voor gelijkaardig onderzoek in andere regio’s binnen Vlaanderen. (lees meer).


6 oktober 2023

Een nieuw verhaal van ons lid Freek Mayenburg die via zijn website zijn collectie en verhalen deelt. (lees meer).