Engeland, Catalogi en assortimentsbladen

 

Het staat vrij om alle hier gepubliceerde catalogi zijn vrij te gebruiken voor niet-commercieel gebruik onder vermelding van: PKN, Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen / http://www.tabakspijp.nl

 

Klik op de links en/of afbeeldingen om de digitale catalogi te kunnen bekijken

Jackson - Brimingham

Catalogus met prijslijst

 

Catalogus met prijslijst van ‘The Jackson Asbestos Manufacturing Co., Jenkins Street, Birmingham’ met 3 pagina’s waarop afbeeldingen van 26 pijpmodellen. De catalogus is op verzoek van pijpenfabriek Trumm & Bergmans in Weert door de Engelse firma gestuurd. Bij de catalogus een brief van de firma Jackson aan Trumm & Bergmans met prijzen en kortingsregelingen, gedateerd 25 november 1905.

 

Catalog with pricelist by 'The Jackson Asbestos Manufacturing Co, Jenkins Street, Brimingham'  consisting of 3 pages with 26 pipe models. This catalog was sent on request to the dutch pipe factory 'Trumm & Bergmans' in Weert. Accompanying the catalog is a letter by Jackson to Trumm & Bergmans with pricing and discounts, dated November 25th, 1905


Joseph Holland & Sons - Manchester

Joseph Holland & Sons, Clay Pipes

 

Catalogus van de Engelse firma Joseph Holland & Sons in Manchester. Donkergroene kaft met afdruk van de fabriek in een cirkel gehouden door gekruld blad met daaronder ‘CLAY PIPES’. Op de achterzijde dezelfde foto in cirkel zonder versiering. In de catalogus zijn 286 genummerde pijpen met naam afgebeeld waaronder 216 steelpijpen en 70 manchet en insteekpijpen met een ‘vulcanite’ roer. Gedrukt bij ‘Robert C. Law, Lith. Manchester’, 48 pagina’s, ca 1915.

 

Catalog by the company Joseph Holland & Sons in Manchester. Dark green cover with an image of the factory building in a circle, supported by curled leaves. The back cover shows the same picture of the building without the leaves. This catalog contains 286 numbered pipes and their names. Of these, 216 are with fixed stem and 70 pieces are with plug in - and vulcanite stems. Printed by Robert C. Law, 48 pages, approx. 1915

 

 

 

 

 

 


Edward Pollock - Manchester

Edward Pollock Central Clay Pipe Works

 

Catalogus van de Engelse firma Edward Pollock in Manchester. Roodbruine kaft, bovenzijde opdruk ‘Edward Pollock, central clay pipe works’, in het midden een wapen met eenhoorn en leeuw en ‘Concilio et Labore’ en onderaan ‘No. 18, Kirk Street, Every St., Ancoats, Manchester. Established 1879’. Op iedere pagina de naam van de fabrikant ‘Edward Pollock’. De catalogus heeft 45 pagina’s met getekende pijpen; 232 opeenvolgend genummerde modellen met naam en achterin 18 pijpen met een 'vulcanite' steel. In het voorwoord staat dat de modellen leverbaar zijn in verschillende kleuren en uitvoeringen. Specifieke wensen op aanvraag, waarbij het mogelijk is om een geheel eigen model kleipijp te laten maken bij minimale afname van 100 gros of meer. Gedrukt bij ‘Robt. Law, Lithographer, Manchester’. 48 pagina’s, ca 1910-1915.

 

 


John Pollock - Manchester

John Pollock Tobacco Clay Pipe Manufacturer

 

Catalogus van John Pollock, de opvolger van Edward Pollock in Manchester. De catalogus is identiek aan bovenstaande catalogus van Edward Pollock met uitzondering van de oude firmanaam en de laatste zin in de tekst van de inleiding die zijn verwijderd. Gedrukt bij ‘Robt. Law, Lithographer, Manchester’. 48 pagina’s, ca 1920-1940.

 

 

 


John Pollock Tobacco Clay Pipe Manufacturer

 

 

Deze catalogus van de Engelse firma John Pollock & Co. in Manchester is identiek aan het hierboven afgebeelde originele exemplaar, met uitzondering van 21 pijpen die het stempel 'cancelled' hebben gekregen om aan te geven dat die uit het assortiment zijn gehaald. Het gaat hier om de nummers 121-125 (p. 27), 145-156 (p. 29-30) en nummer 223 (p. 42).

De catalogus heeft 48 pagina's, ca 1920-1940. 

 


Price List John Pollock Tobacco Clay Pipe Manufacturer

 

Vouwblad met prijslijst van John Pollock in Manchester, ca 1950


Price List John Pollock Tobacco Clay Pipe Manufacturer

 

Vouwblad met prijslijst van John Pollock in Manchester, ca 1955


Samuel McLardy & Co - Manchester

Samuel McLardy & Co.

 

Originele catalogus met bruine kaft en 8 pagina’s met foto’s van 103 pijpmodellen afgebeeld op halve ware grootte. Firma Samuel McLardy & Co., Pipe manufacturers, Manchester. Op de binnenzijde van de kaft staat beschreven hoe de verschillende pijpen worden verpakt. Ca 1920-1925.


Duncan's - Manchester

Duncan's Briar Pipes

 

Originele groothandels- en export catalogus van de Engelse firma Duncan's, opgericht in 1899 en gespecialiseerd in de productie van Bruyere pijpen. De firma is in Manchester actief geweest tot in de jaren 1990. 

Deze catalogus bevat inclusief voor- en achterblad 41 pagina's met voornamelijk bruyere pijpen en pijpmodellen. Ook zijn er een paar pagina's in geruimd voor verschillende accesoires en zelfs een paar verkoop vitrines. Erg leuk is met name pagina 21 met een 4 tal kleipijpen, waaronder de bekende 'Whole Dam Family', 'Puffing Billy' (treintje), 'Nosey Parker' en 'Old Jacob' (schedel/doodskop).

De catalogus stamt waarschijnlijk uit de jaren 1930-1940


Adolph Frankau & Co. - London

Adolph Frankau & Co. Ltd

 

Catalogus met prijslijst van ‘Genuine South African Calabash Pipes’ van de Engelse groothandel en exportfirma Adolph Frankau & Co. LTD in Londen, ‘Manufacturers and Importers of Pipes, Tobacconists Sundries, and Leather and Metal Fancy Goods.’ Het bedrijf had vestigingen in Montreal, New York en Shanghai en voerde het merk BBB. Er was een speciale afdeling voor de fabricage van kalebaspijpen. In de jaren 1914-1918 ontstonden problemen met de aanvoer van kalebassen uit Zuid-Afrika maar de afdeling overleefde deze crisis. Kort daarna daalde echter de vraag naar deze pijpen. Het merk BBB stond oorspronkelijk voor ‘Blumfeld’s Best Briars’ naar Louis Blumfeld die de leiding van Adolph Frankau & Co in 1856 overnam. Na zijn overlijden stond het voor ‘Britain’s Best Briars’. Ca 1910-1920.