PKN Dag 2011

PKN-Dag 2011 Valkenswaard

Op 29 oktober 2011 werd in Het Valkerij en Sigarenmuseum te Valkenswaard de jaarlijkse PKN-dag gehouden. Vanaf 10.00 uur werden wij in de ontvangstruimte door medewerkers van het museum gastvrij onthaald met koffie en vlaai. Er waren ruim 40 aanwezigen. Dit aantal liep tijdens het middagprogramma op tot 55.

De ochtend begon om 11.00 uur met de Sigarenwandeling onder leiding van gastheer en gids Henk van Mierlo, die ons op bevlogen wijze langs locaties voerden die aan het eind van de negentiende en begin twintigste eeuw belangrijk waren bij de fabricage van sigaren. Vooral de grote fabriekspanden hebben in de vorige eeuw plaats gemaakt voor woningbouw. Na de wandeling genoten de aanwezigen van een goed verzorgde lunch in de ontvangstruimte van het museum.

Tijdens het middagprogramma sprak Michiel Rutten voor het laatst als bestuurslid en hield een kort betoog aangaande de overstap naar een Stichting. Fred Tymstra gaf aan de hand van een tussentijds financieel overzicht, uitleg over de financiële afronding.

Nadat het nieuwe bestuur (Ron de Haan, Rens Hooyenga, Ewout Korpershoek, Bert van der Lingen en Ruud Stam) was voorgesteld, gaf Ruud Stam als nieuwe voorzitter uitleg over de doelstellingen van het nieuwe bestuur, waarna de oud bestuursleden Michiel, Andy en Fred in de bloemen werden gezet. Hans van der Meulen en Aad Kleijweg blijven hun werkzaamheden voor de PKN voortzetten. Voor Theo Grintjes was het nu echt zijn laatste doortastende dag-voorzitterschap.

Na het feestgedruis was er een lezing door archeoloog Guus Gazenbeek over de vondst van een negentiende eeuwse pijpenoven in de Koolstraat in Roermond en de trieste afloop van deze bijzondere vondst. Guus had een groot aantal fragmenten van de oven meegenomen, die tijdens de pauze onder leiding van archeologe Lieke van Diepen, konden worden bestudeerd.

Jos Engelen gaf daarna onder meer toelichting op de locatie waar de vondsten zijn gedaan. Aansluitend gaf Henk van Mierlo een lezing over het ontstaan van de sigarenindustrie in Valkenswaard, die het dorp bijna een eeuw domineerde. In 1865 was het Jan de Best die als eerste begon met de fabricage. Niet alleen de kant van de vermogende fabriekseigenaar werd belicht, maar ook die van de arbeiders, die veelal onder zware omstandigheden, lange dagen maakten in zijn fabriek.

Tijdens de pauze werd een rondleiding in Het Valkerij en Sigarenmuseum verzorgd en er was gelegenheid om de archeologische vondsten uit Roermond te bekijken, waaronder niet alleen de resten van de oven, maar ook fragmenten van kleipijpen die op verschillende locaties in Roermond zijn opgegraven. Tussendoor verwisselden, tijdens het ruil- en koopmoment, een groot aantal boeken en tabakspijpen van eigenaar.

Als afsluiting volgde het tweede deel van de lezing van Louis Bracco Gartner over de geschiedenis van de Deli Maatschappij op Sumatra. Het eerste deel was vorig jaar gepresenteerd, maar voor de vele nieuwe aan  aanwezigen gaf hij hiervan een verkorte versie.

De tweede lezing ging onder meer over J. Th. Cremer, die in 1871 J. Nienhuys opvolgde bij de machtige Deli Maatschappij en het ruim twintig jaar later tot minister van Koloniën bracht. Ook Louis belichtte de slechte positie van de arbeiders.

Na afloop van de bijeenkomst werd in de ontvangstruimte gezamenlijk genoten van een buffet. Opnieuw kunnen we terug kijken op een geslaagde dag. Met dank aan de gastvrijheid van Het Valkerij en Sigarenmuseum,  de PKN-organisatie en uiteraard aan allen die op deze dag aanwezig waren.

Tekst en Fotografie: Bert van der Lingen.