Belgie, Catalogi en assortimentsbladen

Het staat vrij om alle hier gepubliceerde catalogi zijn vrij te gebruiken voor niet-commercieel gebruik onder vermelding van: PKN, Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen / http://www.tabakspijp.nl 

 

Klik op de links en/of afbeeldingen om de digitale catalogi te kunnen bekijken

Firma Wingender-Knoedgen, Chokier

Echantillons de pipes de la Fabrique de Wingender-Knoedgen, No. 83 a Chokier, Liege

 

Catalogus van de firma Wingender-Knoedgen uit Chokier. 17 pagina's met verschillende pijpmodellen, zowel met vaste steel als manchet.

De naam Knoedgen is verbonden aan een van oorsprong Duits pijpmakersgeslacht. Datzelfde geldt voor de naam Wingender. Uiteindelijk is uit het huwelijk van een Knoedgen en een Wingender de firma W-K in Chokier, vlakbij Luik gevestigd. Deze catalogus dateert uit ca 1850 en bevat 17 pagina's met 145 afbeeldingen van kleipijpen. Daar waar de duitse, nederlandse en franse pijpen industrie allemaal hun eigen karakteristieken en populaire vormen hebben, is het aanbod van Wingender-Knoedgen een fraaie mix van populaire stijlen en ontwerpen uit alle omringende landen. 


Firma J.J. Knoedgen - Bree

In deze catalogus zijn 187 modellen ondergebracht op 18 pagina's. De firma J.J. Knoedgen is in 1846 in Maastricht opgericht door de duitser Jean Jacques Knoedgen. In 1853 werd de fabriek overgebracht naar Bree in Belgie, toen Jean Jacques een meisje trouwde uit die plaats. het assortiment van de fabriek heeft een aantal opvallende overlappen met wat we bijvoorbeeld van Goedewaagen kennen, maar ook een aantal typisch 'franse' modellen. De firma Knoedgen heeft ook lange tijd zogenaamde 'asbestos' en 'bruyere' pijpen geproduceerd en is in 1979 dor de Koninklijke Elbert Gubbels uit Roermond overgenomen. Er werden toen al geen kleipijpen meer geproduceerd.

Deze catalogus stamt uit de periode 1890-1900


Firma Croquet-Michel - Maisières 

Fabrique de Pipes en Terre, F. Croquet-Michel

 

Fabrikantencatalogus van de Belgische firma Fernand Croquet-Michel in Maisières bij Mons (Bergen). De catalogus bestaat uit 16 pagina’s met 50 verschillende oplopend genummerde modellen. Ca 1900-1905.


J.B. Vinche - Brussel

Fabrikantencatalogus van de Belgische firma J.B. Vinche die in 1864 door Jean Baptiste Vinche  werd opgericht. In eerste instantie was het een pijpen-en tabakswinkel aan  de Rue d’Escalier waar geïmporteerde pijpen en tabaksartikelen verkocht werden. Vanaf circa 1895 werd de winkel door zijn zoon Victor Vince overgenomen en werd ook de pijpenfabricage van met name  meerschuim en gecalcineerd meerschuim, dat volgens een familierecept werd gemaakt, opgevat.

 

De catalogus zal uit de periode tussen circa 1900 en 1940 stammen, en bevat 64 pagina's waarvan iets minder dan de helft afbeeldingen bevat van water-, meerschuim- en bruyere tabaks- en sigarenpijpen. Tevens zijn van de vele honderden modellen en uitvoeringen gedetailleerde prijzen vermeld.


Firma A. De Bevere - Kortrijk

A. De Bevere

 

Fabrikantencatalogus met opdruk ‘Maison Fondée en 1800 Fabrique de Pipes en Terre et de Pipes en Asbestos à Courtrai (Belgique) , ‘A. De Bevere’ en ‘Fabriek van Aarden Pijpen en Asbestos Pijpen te Kortrijk (België) Huis Gesticht in 1800’. Gedrukt bij L. Goethals, Courtrai. 15 pagina’s met 58 pijpmodellen. Een aantal van de naam etiketten zijn blauw gedrukt en de zouaaf heeft een vergulde tulband.

Firma A. De Bevere, Kortrijk, België, 1920-1935.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Firma Leonard - Andenelle