PKN Dag 2012

PKN-Dag 2013 Amsterdam in Centrum 'De Roos'

We kunnen terugkijken op een gezellige en boeiende pijpendag die werd gehouden in Amsterdam in centrum De Roos in het hartje van Amsterdam. Het was weer gezellig als altijd en lezingen, de stadswandeling en het bezoek aan het Pijpenkabinet zorgden ervoor dat de dag niet alleen uitnodigde tot veel onderling contact, maar ook veel wetenswaardigs over onze hobby te horen en te zien was. Ook de veiling en de ruilbeurs leverde vermaak en weer veel aanwinsten voor onze verzamelingen.

De dag begon met een welkom door de voorzitter en mededelingen uit het bestuur door Ruud, Arjan, Ewout en Rens. Ook werd stilgestaan bij de afwezigheid van Ron de Haan en Bert van der Lingen, die beiden ziek waren.

Er waren verspreid over de dag drie lezingen.

Arjan de Haan vertelde over Duitse pijpen, Amerikaanse stripfiguren en de St. Louis World Fair. Een heel boeiend verhaal over hoe populaire stripfiguren uit Amerika werden gebruikt op Duitse pijpen, om zo bij de export van die pijpen een graantje mee te kunnen pikken van de populariteit van deze stripfiguren. Hierbij moeten we ondermeer denken aan de bekende pijpen “The Whole Dam Family” en pijpen als “It is a shame to take the money”.

Arthur van Esveld hield een boeiende lezing over Gambier. Dat is zoals bij velen bekend het grote verzamelgebied van Arthur, die inmiddels de mooiste Gambier collectie  heeft. Hij is ook bezig om over Gambier een boek te schrijven, waar velen erg naar uitzien. In zijn lezing toonde Arthur, aan de hand van archiefgegevens en genealogisch onderzoek, aan dat de fabriek van Gambier veel later een pijpenfabriek geworden is als het jaar 1780 dat Gambier zelf in zijn catalogi aangeeft.

Ewout Korpershoek had de taak om de presentatie van het boek van Bert van der Lingen te doen omdat Bert nog door ziekte afwezig was. Een boek over de beroemde tabakshandelaren Van der Velde, Burgklij en Zapfenbergh, die hun namen op zoveel pijpenstelen nagelaten hebben. Door de tijdnood die ontstond omdat het centrum De Roos eerder sloot dan ons medegedeeld was, moest hij dit boeiende verhaal sterk inkorten, maar wist toch nog de belangrijkste dingen te vertellen. Maar….. U kunt alles nalezen in het boek van Bert dat binnenkort uitkomt (zie
de website van de PKN
)

Helaas moest door tijdgebrek de presentatie van Arjan de Haan over de ontwikkeling van een nieuw tabaksmuseum op Sumatra vervallen. Maar daar zullen we ongetwijfeld
later nog meer over vernemen.

De Stadswandeling die door Bert van der Lingen en Rens Hooyenga was voorbereid leidde langs tal van gevelstenen en wetenswaardigheden over onze hobby. Een paar prachtige  tabaksgerelateerde gevelstenen, de plaats van de voormalige pijpenmarkt en een bezoek aan het Begijnhof waren hoogtepunten. De wandelingen werden geleid door Michiel Rutte en Ruud Stam. De hele wandeling staat op de website van de PKN.

Het bezoek aan het Pijpenkabinet was boeiend. We werden vriendelijk en vakkundig rondgeleid door Benedict Goes die ons eerst wetenswaardigheden vertelde over het museum. De  geweldige collectie van het Pijpenkabinet is heel indrukwekkend met veel pijpen uit de gehele wereld, maar ook met veel zeldzaamheden uit Nederlandse pijpenmakerijen. Ook zijn er tal van tabaksgerelateerde objecten te zien. Ik heb veel verzuchtingen gehoord over alle pijpen die de verschillende mensen maar al te graag in hun eigen verzameling zouden willen hebben. Ook de winkel van het pijpenkabinet laat heel veel moois zien. Hoewel alles in deze winkel te koop is lijkt het een museum op zich.

Tijdens  de lunchpauze was er weer de mogelijkheid om pijpen te ruilen en om pijpen en boeken van andere verzamelaars te kopen. Daar werd druk gebruik van gemaakt. De geanimeerde stemming leidde er toe dat een andere groep, die ook in het centrum De Roos aanwezig was en waar meditatie werd geoefend, ons drukke gebabbel niet kon waarderen.

Tot slot was er de pijpenveiling die ten goede komt aan het eerste jaarboek van de PKN. Deze stond als altijd onder leiding van Frans Janssens, geassisteerd door Theo Grintjes,  die weer een voortreffelijke veilingmeester was. Van mooie stukken tot rommeltjes werden geveild die door leden gratis ter beschikking gesteld waren. Velen hadden wat meer dan gebruikelijk over voor de aangeboden waar om zo de PKN te steunen. De opbrengst was dan ook geweldig.


Na afloop van de veiling werden alle mensen die bijgedragen hebben aan het succes van deze dag en een aantal mensen die zich bijzonder ingezet hebben voor de PKN in het zonnetje gezet, waaronder onze webmaster Aad Kleijweg en Andy de Bruin en Lia Schouten die steeds voor de druk en verzending van ons blad zorgen.

Een extra woord van dank is op zijn plaats voor Rens Hooyenga, die met hulp van Arjan, deze dag zo voortreffelijk voor de eerste keer heeft georganiseerd.

De dag werd afgesloten met een gezellig samenzijn in een Chinees restaurant.

Fotografie: Rens Hooyenga en Jos Engelen.