Pijpenkoppen schoonmaken

 

Herhaaldelijk duikt de vraag op hoe een gevonden pijpenkop of kleipijp zo goed mogelijk schoongemaakt kan worden.

De modder en aarde krijg je meestal met wat (warm) water en een borsteltje er wel af, maar dan. In een hoop gevallen zorgt de bodemgesteldheid voor vervelende verkleuringen die kunnen varieeren van hele nare roestvlekken of zelfs -klompen, tot diep in de klei getrokken grond verkleuringen. En er ligt een heel gamma aan vlekken, verkleuringen en aantastingen tussen deze twee uitersten.

 

Daar waar na de standaard wasbeurt nog verkleuringen of vlekken aanwezig zijn kan allereerst met bv steradent (bruis) tabletten gepoogd worden om de kop schoon te krijgen. Een avondje of nachtje in de bruisoplossing kan bepaalde viezigheid al snel verwijderen.

Ook citroen sap (bv uit een flesje geconcentreerd citroensap van de supermarkt) kan hiervoor gebruikt worden. 

 

Hardnekkige verkleuringen of roest zijn hier echter niet mee weg te krijgen. In zo'n geval is de volgende stap om naar de drogist of apotheek te gaan en Citroenzuur poeder (korrels) te kopen (zie foto). 

Doe dit in een bakje, met ongeveer een eetlepel poeder (geen dikke kop erop) per pijpenkop. Water erbij totdat de pijpenkoppen onder water staan en lekker laten weken. Een uurtje of 6 a 12 brengt meestal een goed resultaat. Goed naspoelen met water is erg belangrijk.  Spoel de koppen net zo lang als dat ze in het zuur hebben gelegen!

 

Echt zware roest of diepe grondverkleuringen blijven helaas een probleem, maar met citroenpoeder kom je doorgaans een heel eind !

 

 

 

Na 6 tot 12 uur de pijpenkoppen uit het zuur nemen en met water en een (zacht) borsteltje schoon borstelen. Vervolgens nog minimaal een zelfde periode in schoon water laten weken (enkele keren water verversen !) om de zuur kristallen uit de pijp te spoelen en klaar is kees.

Een bakje met ongeveer een eetlepel poeder per pijpenkop, dan water erbij en tussen de 6 a 12 uur laten inwerken


Voor ..

Na ..