PKN Kwartaalblad, nr 168     (juli 2022)

 

4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.

 

Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd.

 

Hieronder een impressie van het nieuwste kwartaalblad.


Tentoonstelling Haarlems weggegooid verleden

(Bert van der Lingen)

Van 28 mei tot 11 september 2022 is in het Cultuur Historisch Museum in Ter Aar de tentoonstelling “Haarlems weggegooid verleden” te zien. Het is een selectie van de vondsten die de afgelopen veertig jaar gedaan zijn op een voormalige vuilnisbelt, waar stadsafval uit de gemeente Haarlem werd gestort. Er worden vooral voorwerpen met een directe Haarlemse connectie getoond, zoals drankflessen uit Haarlemse fabrieken en de meest uiteenlopende voorwerpen met reclameopdrukken van Haarlemse bedrijven.

(complete artikel in blad).


Haarlems weggegooid verleden

(Bert van der Lingen)

In de jaren twintig van de twintigste eeuw zocht de stad Haarlem een alternatief voor de verwerking van het stadsafval. De oplossing vond men bij het afvalverwerkingsbedrijf de N.V. Maatschappij voor ontginning van woeste gronden met toepassing van stedelijke afvalstoffen (MIJVO). Dit bedrijf had in 1928 toestemming gekregen om rietgronden in Leimuiden te dempen en gereed te maken als cultuurgrond. Hiertoe waren langs de Ringvaart percelen gepacht met een totale lengte van 1400 meter. Later kocht de gemeente Haarlem zelf rietgronden voor het storten van vuilnis.

(complete artikel in blad).


Een monsterpijpje van een handelsreiziger en de bestellingen bij pijpenfabrieken

(Ruud Stam)

Bij zowel de werving van nieuwe klanten als ook bij opdrachten die handelaren aan de pijpenfabrieken gaven werden monsters en tekeningetjes verzonden of meegenomen om duidelijk te maken wat werd aangeboden of verlangd. Onderstaand een paar voorbeelden van de handel in pijpen en schiettentfiguren uit het Westerwald.    

(complete artikel in blad)


De invloed van de actualiteit in de 19e eeuw op de ontwerpen van Gambier

(Arthur van Esveld)

Er zijn verschillende pijpen bekend van Gambier, die gedurende korte tijd in de 19e eeuw populariteit genoten, waarvan het ontwerp te relateren is aan personages uit de politiek of theater, die op dat moment veel aandacht kregen in de media.

 

Het ontwerp van een recent aangekochte pijp, waarvan de naam niet bekend was, kon na onderzoek gekoppeld worden aan een politicus die veel aandacht genoot in de eerste helft van de 19e eeuw. Van deze zeldzame Gambierpijp zijn twee uitvoeringen bekend. Het gaat om een figurale pijp met de tabaksketel in de vorm van het hoofd van een nors kijkende man met ringbaard. Aan de onderzijde van deze karikaturale kop ligt, vanaf de manchet tot aan tot aan de onderzijde van de tabaksketel, de kop van een rund waarvan de horens over de manchet gekruld zijn. De oudste uitvoering heeft alleen het JG-merk op de onderzijde, terwijl de latere variant het nummer ‘724’ en ‘Gambier a Paris’ op de rand van de manchet heeft staan.

(complete artikel in blad)


Pijp van de maand juni 2022

(Bert van der Lingen)

Deze maand een bijzondere tabakspijp van een afwijkend materiaal en ontwerp. De pijp is gemaakt van kunststof en heeft een zeskantige ketel en een rechte (helaas afgebroken) steel (afb. 1a-b). De pijp dateert uit de jaren 1920-1935 en is gemaakt in een door het kubisme beïnvloedde Art-Deco stijl, zoals ook bij Bauhaus. Dit wordt veelal gekenmerkt door uitbundige kleuren, geometrische figuren, zigzaglijnen, en gestileerde vormen. Deze kenmerken komen ook terug in deze tabakspijp waarvan nog geen parallellen zijn gevonden.

(complete artikel in blad).


PKN Dag op 10 September 2022 in Ter Aar

 

De PKN-dag 2022 wordt gehouden in het Cultuur Historisch Museum Ter Aar. Het museum bestaat sinds 1983 en wordt beheerd door een vereniging met als doel het bevorderen van de instandhouding van het cultuur-historisch erfgoed van Ter Aar. In het museum zijn een aantal permanente collecties en daarnaast worden wisseltentoonstellingen georganiseerd. 

 

Het programma voor de dag wordt op dit moment in detail ingevuld maar start om 10.00 uur en zal ruimte bieden aan verschillende voordrachten, de veiling en natuurlijk voldoende gelegenheid tot bijpraten, ruilen, (ver-) kopen en het museum bekijken.

De toegang bedraagt €2,- per persoon, u kunt dan tevens het museum bekijken. Wilt u een ruiltafel? Graag bij uw aanmelding via de mail aangeven of u een ruiltafel wilt.

 

Veiling

Hebt u misschien dubbel materiaal of voorwerpen waar u vanaf wilt en waarmee u de PKN wil steunen, dan kunt u die meenemen naar Ter Aar. Te denken valt aan tabakspijpen, bodemvondsten, prenten, boeken etc.

 

Lunch

Het is toegestaan om eigen lunch mee te nemen, wij zorgen ook voor broodjes die aangeboden worden voor een klein bedrag. Graag in de mail aan Arthur opgeven of u broodjes wenst.

 

Diner na afloop

Graag sluiten we de dag af met een gezamenlijk diner vanaf ca.17:30 uur. Dit zal plaatsvinden bij Chinees Restaurant Golden Garden, Kerkweg 16, op 3 minuten loopafstand van het museum. Graag bij uw aanmelding via de mail aan Arthur aangeven of u hiervan gebruik wilt maken. 

 

Cultuur Historisch Museum Ter Aar

Westkanaalweg 118

2461 GW Ter Aar

 

Achter het museum kan langs de Molenstraat gratis geparkeerd worden.

Opgave bij Arthur via de mail collection@ziggo.nl of telefoon 06- 20029041. Geef daarbij aan of u mee luncht, een ruiltafel wenst en of u ’s-avonds meegaat naar het restaurant.