Bijeenkomsten

Eens per jaar wordt er voor de donateurs een “PKN-dag” georganiseerd met lezingen, nieuwtjes en ruilmogelijkheden. Bovendien is er eens per jaar een aparte ruil- en determinatie dag waarbij iedereen welkom is.

 

Klik hier voor de verslagen van voorgaande Ruil-en Determinatie dagen,

Klik hier voor de verslagen van voorgaande PKN dagen

 

De jaarlijkse PKN dag vond dit jaar plaats in Ommeren, in het streekmuseum Baron van Brakell. Een erg gezellige en fraaie setting voor ons jaarlijkse treffen en voortreffelijk begeleid en georganiseerd door Arthur van Esveld en Andre van Ingen!

 

Redelijk volgens schema werden de aanwezigen onder het genot van een kopje koffie en een bijbehorend hapje aan de hand van onze voorzitter door de agenda geloodst. 

Voor de lunch werd een overzicht gegeven van het hernieuwde onderzoek naar de Schoonhovense pijpenmakers dat langzaam maar zeker een interessant einde nadert, en Andre van Ingen trakteerde de aanwezigen met een zeer enthousiaste en boeiende presentatie over de rijke, vooral Romeinse historie van het omliggende land. Geweldige foto's en verhalen van de fraaie projecten en vondsten die er de laatste 30 jaar zijn gedaan en die voor een deel in het streekmuseum zelf te bewonderen waren. 

 

Na de lunch was het de beurt aan Ruud Stam die zijn indrukwekkende promotie onderzoek met betrekking tot de Nederlandse kleipijpenindustrie de revue liet passeren en een aantal interessante nieuwe thema's aansneed.

 

Traditiegetrouw waren er ook weer diverse leden die de bijeenkomst opluisterden met ruil- en verkoop mogelijkheden en rond drie uur ging de veiling van start. Dit jaar een zeer bijzondere omdat de familie Bergmans via Jos Engelen een aantal orginele Trumm Bergmans persvormen ter veiling had aangeboden, waarvan een deel ten goede zou komen aan de kas van de PKN. De aangeboden persvormen konden zich in grote belangstelling verheugen en diverse bieders lieten hun bod zelfs van afstand telefonisch overbrengen. Ook de andere geveilde artikelen vonden goed aftrek waardoor de PKN kas dankbaar gesterkt werd. Een speciaal woord van dank voor het onvermoeibare veiling kwartet bestaande uit Theo, Arjan, Bert en Rens die met hun passie en kennis de aanwezigen continu wisten te enthousiasmeren.

 

Zonder meer een wederom zeer geslaagde dag op een fraaie locatie, die afgesloten werd met het even zo traditionele gezamenlijke diner in het nabijgelegen restaurant.

 

PKN-dag op 26 oktober 2019 in Ommeren

We zijn blij te kunnen melden dat we voor de komende PKN-dag in oktober van dit jaar weer een erg mooie locatie gevonden hebben. Op 26 oktober zijn we te gast in het Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren. (Betuwe)

 

Programma

10:00  -

10:30  -

10:45  -

11:15    -

11:45   -

12:30  -

14:30  -

 

15:15   -

circa 

17:30

10:30

10:45

11:15

11:45

12:30

14:30

15:15

 

16:45

 

Inloop en ontvangst

Bestuursmededelingen

Pijpen uit Schoonhoven - Ewout Korpershoek

Koffiepauze

Regionale archeologische vondsten - Andre van Ingen

Lunch, ruilbeurs en museumbezoek

Factoren die gezorgd hebben voor de bloei en het verval van de Goudse pijpennijverheid - Ruud Stam

Veiling

Avondprogramma: diner


Veiling van bijzondere objecten


 

 

Streekmuseum Baron van Brakell is gevestigd op het landgoed Den Eng in Ommeren. Het museum heeft als doelstelling bezoekers te informeren over het verleden van de Betuwe.

 

Dit gebeurt aan de hand van een drietal thema’s:

Wonen en werken in de Betuwe

Streekgeschiedenis

Boerenwagens uit het Rivierengebied

 

Het Streekmuseum is ontstaan uit het samengaan van het Heemkundigmuseum Ommeren,

Historische Kring Kesteren en Omgeving en het Boerenwagenmuseum uit Buren. Website van het museum: https://www.streekmuseumbaronvanbrakell.nl/