PKN Kwartaalblad, nr 170     (april 2023)

 

4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.

 

Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd.

 

Hieronder een impressie van het nieuwste kwartaalblad.

 

Evenmenten

 

Op 17 juni a.s. vind in Zutphen, in het auditorium Musea Zutphen aan de 's Gravenhof een determinatiedag plaats.

 

 

De PKN Dag 2023 zal op 7 oktober 2023 in Tiel gehouden worden.


Pijpen van Gambier met gravering op aanvraag

(Arthur van Esveld)

 

In de Gambier catalogus van 1908 worden twee pijpen getoond die aan de voorzijde van de ketel een medaillon met tekst in reliëf hebben. Het gaat om model 2026 met een rechte steel en model 2027 met een oplopende steel. In beide gevallen gaat het om pijpen met een billiard model ketel zonder hiel en een korte steel. Aan het einde van de steel zit een vernikkeld busje waarin een caoutchouc steel geklemd werd. (complete artikel in blad).


Martha Washington op pijpen uit Großalmerode,

Uslar en het Westerwald

Martha Washington is vooral bekend geworden als echtgenote van George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten van 1789-1797. Daarvoor werd George Washington in juni 1775 benoemd tot opperbevelhebber van de continentale legers die in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Engelsen vochten. Hij werd het gezicht van de revolutie en de bevrijding van Amerika. Ook schreef hij mee aan de eerste grondwet van de Verenigde Staten, die na de onafhankelijkheidsoorlog van Engeland, in 1789 uitkwam. (complete artikel in het blad)

 


Een kistje kermisgoed

(Ewout Korpershoek)

Het was in deze jaren na de oorlog met Duitsland in 1870-1871 dat met

name in Frankrijk maar ook in België op grote schaal schietverenigingen- en clubs ontstonden. Dienstplicht bestond nog niet en een weerbare bevolking leek een goede oplossing voor een versterkte militaire paraatheid. Schieten was populair en op kermissen ontstond een veelheid aan schiettenten (complete artikel in blad)


Pijpaarde figuurtjes van de firma Dumeril

(Ewout Korpershoek)

Pijpaarden voorwerpen worden algemeen beschouwd als een nevenartikel van pijpenmakers. Hoewel beeldjes uit vooral de 17e en 18e eeuw geregeld gevonden worden, lijkt de productie ervan echter zeer bescheiden te zijn geweest. Pas vanaf de 19e eeuw neemt de aandacht van pijpenmakers voor het maken van pijpaarde beeldjes en voorwerpen toe, voor een belangrijk deel gevoed door de stagnatie van de kleipijpen handel. (complete artikel in blad)


 

Ivan Mazepa, een Kozakken-hetman op een porseleinen

pijp

(Bert van der Lingen)

In het Poldermuseum van Jan Compier in Waverveen bevindt zich een porseleinen pijpenkop met de afbeelding van een naakte man, liggend en vastgebonden op een paard en daaronder ‘Mazeppa’. De naam Mazeppa verwijst naar de Kozakken-hetman Ivan Mazepa uit Oekraïne. In dit artikel wordt in het kort uitgelegd wie Mazepa was en welke literaire en muzikale werken na zijn dood in Europa tot stand werden gebracht. Zijn naam werd in Europa historisch geschreven als Mazeppa

(complete artikel in blad).

 


Waar is Bob’s. Een Engelse pijp in de serie vondsten van buitenlandse pijpen in Nederland

(Ruud Stam)

 

De hier besproken opmerkelijke Engelse pijp, uit de Goudse bodem, vertelt een anekdote uit de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika. Frederick Sleigh Roberts, die leefde van 1832 tot 1914, was een Britse militaire leider die in 1895 bevorderd werd tot veldmaarschalk. Zijn bijnaam was ‘Bob’s’, een bijnaam die Roberts niet aanstond. Roberts vocht in India, Ethiopië, Afghanistan en Zuid-Afrika.

(complete artikel in blad).