Pijp van de Maand April 2019

 

Houten tabakspijpen komen niet vaak voor als bodemvondst. De hier afgebeelde pijp is gevonden tijdens bagger werkzaamheden in Wormerveer. Door het verblijf in de modder is de pijp goed geconserveerd. 

De pijp is grof uitgesneden in de vorm van een mannenkop met diepliggende ogen en mond, rimpels, een baard en grote bakkenbaarden. Op het hoofd een muts met een band. Mogelijk heeft men hier een zeeman uitgebeeld. De steel loopt schuin omhoog. Het mondstuk en montagebusje zijn niet meer aanwezig. Het snijwerk is grof gedaan en lijkt gemaakt te zijn als huisvlijt. De steel staat schuin op de ketel en de ketel zelf is ook schuin uitgesneden.

 

Pipe of the Month April 2019

 

One does not often find wooden tobacco pipes. This one was found during dregding works in Wormerveer. The wet mud will have kept the pipe in fairly good condition.

The pipe has been shaped fairly crudely in the form of a mans head with deep eyes and mouth, wrinkles, a beard and large whiskers. The man is wearing a hat with a ribbon.

Possibly it's depicting a sailor. The stem points up diagonally. The mouthpiece and connection tube are not present anymore. As the carvings are done fairly crude, this looks like a result of 'house or hobby-work' .

 

 

 
 

 

 

 


Pijpen van voorgaande maanden