Pijp van de Maand April 2020

 

Dit pijpje, dat globaal te dateren is in de periode 1715-1730, is een zogenaamd parelnaadpijpje, gemaakt in Gouda en ook gevonden in Gouda. Eigenlijk is de naam parelnaadpijpje een naam die sommige verzamelaars gegeven hebben aan pijpjes uit het begin van de 18e eeuw waar aan twee kanten van de vormnaad een reeks van kleine bolletjes te zien is. Deze pijpen hebben meestal een fraaie versiering die al in de mal aangebracht is. De voorstellingen op deze pijpjes laten veelal zaken uit het dagelijks leven zien, die voor velen aansprekend zijn. Dieren komen dan ook veel op deze pijpen voor.  Onder verzamelaars zijn deze decoratieve pijpjes heel populair en ze zullen in de tijd dat deze gemaakt zijn zeker ook vele pijprokers hebben aangesproken.

 

De parelnaadpijpen behoren tot de groffe pijpen, ofwel de lage kwaliteit. Ze waren goedkoop doordat aan de afwerking minder zorg besteed hoefde te worden. De parelnaadjes waren al in de mal aangebracht en dat betekende dat de vormnaad na het persen (kasten) van de pijp niet meer bijgesneden hoefde te worden. Ook waren deze pijpen niet geglaasd, dat wil zeggen dat deze niet met een agaatsteen glad gemaakt werden om een fraaier uiterlijk te geven. De bovenrand was soms niet gebotterd (met een houten schijfje glad gemaakt), maar met een mes afgesneden en ze hadden geen merk. Dat betekende dus een aantal handelingen minder, waardoor de pijpenmaker deze pijpen goedkoper kon produceren. Ook de steellengte van deze pijpen  was korter dan die van de kwaliteitspijpen, vaak niet meer dan zo’n 20 cm.

 

 

Pipe of the Month April 2020

 

This month a pipe which collectors in Holland refer to as a 'pipe with 'pearled joints', this because of the pearl type decorations that are line the joints or mould seams. It was made in Gouda between 1715 and 1730 and was also found locally. These type of pipes often have nicely decorated bowls which depict daily life scenes, objects, people and animals. These type of pipes are highly popular with collectors and they will have similarly created interest with pipe smokers during the times they were made.

 

These 'pearly joint' pipes generally belong to the category of the cheapest pipes: cheap because the minimal amounts of finishing were needed. Because of the pearl joints there was no need or possibility to smoothen the joints, and the decorations on the bowl took away the need for smoothing or 'shining'.

 

In many cases the bowl's rim was not smoothened either. This all meant less finishing touches, and therefore lower cost production, while the decorations offered an extra appeal to the smoker.

 

The stems of this category of 'simple' pipes was often not more then approx. 20 cm.

 

  

 

 

 


Pijpen van voorgaande maanden