Verslag PKN Dag 2017 in Gemert


Zaterdag 7 oktober 2017 is in het Boerenbondsmuseum te Gemert de jaarlijkse bijeenkomst van de PKN, ‘Stichting voor onderzoek historische tabakspijpen’ gehouden. Het was een zeer succesvolle bijeenkomst in een fantastische omgeving. De PKN-dag vond plaats in een van de voormalige stallen van dit fraai gelegen Brabantse Openluchtmuseum met een boerderijgedeelte met levende dieren, een gezellig dorpsplein met verschillende ambachtshuisjes, een klompenfabriek en zelfs een handkrachtzuivelfabriek.

 

De dag werd goed bezocht, de lezingen waren succesvol en er kwamen vele enthousiaste reacties binnen. De eerste spreker, Aart van der Want voormalig eigenaar van de firma Zenith van der Want Pijpenfabrieken, vertelde op een bijzonder aansprekende wijze over zijn jaren als pijpenmaker (1984-1987) daarna nam Jos Engelen ons mee naar Limburg en vertelde over de voortgang van het onderzoek naar de tabaksindustrie en pijpennijverheid. Jos Bazelmans hield een interessante lezing over pijpvondsten van het militaire Kamp bij Oirschot (1832-1834). 

 

Jan van Oostveen hield een lezing over de zeventiende eeuwse pijpenmakers van Bergen op Zoom en Ewout Korpershoek (zelf afwezig) had een presentatie gemaakt over nieuwe pijpvondsten uit Friesland. De jaarlijks terugkerende goederenveiling had veel (belangeloos) ingebrachte kavels met een aantal zeer interessante voorwerpen die hoge prijzen opbrachten.

 


 

Kleipijpen, porseleinen pijpen, literatuur en een grote hoeveelheid tabacologische voorwerpen wisselden deze middag van eigenaar. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan de kas van de PKN, ‘Stichting voor onderzoek historische tabakspijpen’. Zoals gewoonlijk was er ook dit jaar weer een gezellig samenzijn in een lokaal restaurant.