Bijeenkomsten

Eens per jaar wordt er voor de donateurs een “PKN-dag” georganiseerd met lezingen, nieuwtjes en ruilmogelijkheden. Bovendien is er eens per jaar een aparte ruil- en determinatie dag waarbij iedereen welkom is. 

Ruil- en determinatiedag in Amersfoort, 14 mei 2022

De afgelopen twee jaar kon de jaarlijkse ruil- en determinatiedag vanwege corona niet doorgaan. Gelukkig is het dit jaar weer mogelijk en zijn we te gast bij het Centrum voor Archeologie in Amersfoort. 

 

 

Op zaterdag 14 mei is het Centrum voor Archeologie van 10.00 tot 16.00 uur open en kan  eenieder  pijpenkoppen of complete tabakspijpen meenemen om te laten determineren.

 

Bert van der Lingen en Ruud Stam zijn aanwezig om de vondsten te beoordelen.  Het is een erg mooie locatie in het centrum van Amersfoort en er zijn in een aantal vitrines vondsten te zien die de archeologische dienst de afgelopen jaren heeft gedaan. De ruimte die ons ter beschikking is gesteld is echter niet erg ruim, hierdoor zijn er zeer beperkt ruiltafels aanwezig (maximaal 3). 

 

Wilt u graag een ruiltafel? Geef dit dan aan bij Arthur van Esveld, via mail collection@ziggo.nl of telefonisch: 06-20029041 

 

Ruil- en determinatiedag 2022:

14 mei van 10.00 tot 16.00 uur 

Centrum voor Archeologie,

Westsingel 46,

3811 BB Amersfoort 

Sinds 2018 zit het Centrum voor Archeologie in een monumentaal pand aan de Westsingel, waarin ook de lokale afdeling van de AWN en de Stichting Archeologie Amersfoort haar onderdak heeft gevonden. Op deze plek stond oorspronkelijk een deel van het laat-15de-eeuwse Observantenklooster. Na de Reformatie in 1579 werd in het kloostercomplex de Schuttersdoelen gevestigd (oefenplaats voor de Schutterij). Begin 19de eeuw kwam het pand in handen van de staat, die er een artillerie- en genieschool vestigde. Het pand heeft daarna veel functies gehad en bood zelfs enige tijd plaats aan een brandweerkazerne. 

 

Het Centrum voor Archeologie werkt met een team van zestien mensen, waaronder archeologen en verschillende vrijwilligers. Zeer veel opgravingen zijn al uitgevoerd in en om Amersfoort, op de website is een grote kaart van Amersfoort en omgeving gepubliceerd waarop de opgravingen staan aangegeven. 

 

Alle opgravingen worden vastgelegd in rapportages en daarnaast worden er artikelen en boeken gepubliceerd over allerlei bijzondere vondsten. Er wordt een vaste bijdrage geleverd aan het tijdschrift Kroniek en het Historisch Jaarboek Flehite. Alle publicaties kunnen gedownload worden door op de website een titel aan te klikken. Op de mooie website worden ook opvallende vondsten uitgelicht, iedere maand is er een ‘vondst van de maand’ publicatie. Een interessante vondst op het gebied van kleipijpen werd in 1990 gedaan bij de opgraving op de hoek Muurhuizen/Nieuwstraat. Daar werd een houten tonnetje met productie-afval van een lokale pijpenmaker gevonden. De ton bevatte minstens 23 pijpen, waarvan tien exemplaren opvallend anders waren en productiefouten vertoonden: misbaksels. Verder werd nog een gemetselde beerput gevonden met daarin 36 kleipijpen. Ranjith Jayasena schreef hier een artikel over in het boek ‘Een maand op zicht’. Dit artikel is te downloaden via de website https://archeologischcentrum.nl/portfolio/misbaksels-van-pijpen/