Duitsland, catalogi en assortimentsbladen 

Het staat vrij om alle hier gepubliceerde catalogi zijn vrij te gebruiken voor niet-commercieel gebruik onder vermelding van: PKN, Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen / http://www.tabakspijp.nl 

 

Klik op de links en/of afbeeldingen om de digitale catalogi te kunnen bekijken

Firma Stehmann - Ruhla

Dubbelzijdig catalogusvel, Fr. B. Stehmann, Ruhla

Twee cataloguspagina's met lijngravures met modellen van meerschuimpijpen, dubbelzijdig gedrukt niet gepagineerd. Beide zijden hebben als opschrift FR. B. STEHMANN, RUHLA en tonen genummerde meerschuim pijpenkoppen, sigarenpijpen, stummels en mondstukken. Sommige pijpen hebben een houtpatroon, mogelijk om aan te geven dat ze daadwerkelijk van hout zijn, niet imitatiehout van meerschuim. De ene kant van het vel toont pijpenkoppen genummerd van 207-219 en het rookgerei op de andere kant zijn genummerd met 220-252. Afmetingen: 47,5 cm x 31,5 cm. Laat 19e - begin 20e eeuw, Ruhla, Thüringen, Duitsland. Collectie Higgins. 

Volgens Pollner werden de pijpen mogelijk gemaakt door Donat Thiel (zie Otto Pollner, Die Pfeifenmacher zwischen Rennsteig und Röhn, 1997, p. 70).

 

Door op de afbeeldingen te klikken start een download van een PDF bestand.

 


Firma Grünstadt/Bordollo- Grünstadt

Catalogus met prijslijst en leveringsvoorwaarden. Op de binnen cover “Abbildungen von Anrauch-Pfeifen der Steingutfabrik Grünstadt in Grünstadt, Rheinpfalz vormals Gebr. Bordollo gegründet im Jahre 1801. Ausgabe 1908“. De catalogus heeft 26 bladzijden met in totaal 179 verschillende modellen doorrokers van gietklei waaronder 59 steelpijpen, 55 manchetpijpen, 65 insteekkoppen waaronder 37 (gewone) stummels, 11 stummels met schroefdraad en 17 mutsen.

 

De firma Gebr. Bordollo werd in 1801 opgericht. In 1838 werden door de firma de eerste doorrokers gefabriceerd. Op iedere pijp is in de klei een handtekening geplaatst met de naam “Gebr. Bordollo” die als bewijs van echtheid diende.

 

 

 

 Firma Hammer & Co.

Musterbuch über Thonpfeifen von Hammer & Co. Baumbach

 

Fabrikantencatalogus (origineel) met opschrift ‘Musterbuch über Thonpfeifen von Hammer & Co. Baumbach (Westerwald)’ tussen twee rijen bladeren en links drie bloemen. Aan de onderzijde ‘J.B. Klein’sche Buchdr., M. Buscher, Krefeld’. Roodbruine kaft met koraalmotief in relief. Acht pagina’s met in totaal 81 kleipijpen met modelnummers. Firma Hammer & Co., Baumbach, Westerwald, Duitsland, 1900-1910.Firma Julius Wingender

Ton- & Massa Pfeifen, Ton-Floten (Spielzeug)

 

De firma Julius Wingender in Hoehr is reeds in 1796 actief als een van de vele keramiek- en pijpenfabrieken in het Duitse Westerwald. Dit document draagt de firmastempel op de omslag en bevat 42 pagina's met een uitgebreide hoeveelheid manchet- en steelpijpen. Op de laatste pagina zijn 38 verschillende pijpaarden fluitjes opgenomen en een 5-tal tabakspotten. Ca 1890-1910.


Firma Schwaderlap

Ton-pfeifen

 

Op de voorkant van deze zeldzame catalogus staat met potlood de naam ‘Schwaderlapp’ en ‘Ransbach’[?] geschreven. Later is daar in een ander handschrift ‘Franz’ voor geschreven. In het Westerwald was rond 1920-1930 een Alfred Schwaderlapp werkzaam als pijpenmaker. 

 

De tekst staat in vijf talen; ‘TON-PFEIFEN, Pipes d’argile, Clay-pipes, Pipas de aricilla, Aarde-pypen. Marke FSR. Export. Alle andere modellen en uitvoeringen van aarden pypen kunnen volgens monster of teekening vervaardigd worden. Any kind of clay-pipes can be made from pattern of design.’ In deze export catalogus van 7 pagina’s zijn 70 verschillende modellen afgebeeld. Op de laatste pagina staan zes calciné afgewerkte pijpen, twee van roodbakkende klei en een zwartgebakken ‘The Inniskilling Egypt’ model. 

 Firma J. Schilz-Muellenbach- Höhr

J. Schilz-Muellenbach Pfeifen-Fabrik & Export

 

 

Catalogus ‘Ausgabe 1910’ met op de omslag twee foto’s van een fabriekscomplex tussen tabaksplanten en opschrift: ‘J. Schilz-Müllenbach Pfeifen-Fabrik & Export. Höhr bei Coblenz.’  De firma werd in 1889 opgericht in Höhr-Grenzhausen, en stond bekend als fabrikant van zowel kleipijpen als houten pijpen. Daarnaast handelde zij ook actief in toebehoren voor rokers en pijpen van andere materialen. De firma besteedde ook veel productiewerk uit aan kleinere pijpenmakerijen in de omgeving. In het begin van de jaren 1950 is de fabriek gestopt. De catalogus komt uit 1910 en is waarschijnlijk een van de meest uitgebreide Westerwald catalogi uit die periode. Over 85 pagina's worden vele honderden modellen klei-, hout-, bruyère-, meerschuim en porseleinen pijpen afgebeeld, evenals een assortiment aan tabaksdozen, aanstekers en o.a. display materialen voor winkels en handelsbedrijven.  De inleidende pagina’s van de catalogus en het merendeel van de prijzen, ontbreken bij de scans. Die zijn overgenomen uit een fotokopie van dezelfde catalogus en zijn hier toegevoegd. 

 

 

J. Schilz-Muellenbach Pfeifen-Fabrik & Export (kleipijpen en figuren)

Uit de bovenstaande complete catalogus is hiernaast alleen de afdeling kleipijpen en pijpaarden figuren (pag. 71-84) overgenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Affiche J. Schilz-Mullenbach

 

Catalogus (origineel) in de vorm van een affiche met langs de bovenrand ‘J. Schilz-Mullenbach-Höhr bei Coblenz, Pfeifenfabrik’ en ‘Gegrundet 1889’. Blad van 45 bij 62 cm met kleipijpen waarvan 205 steelpijpen, 18 manchetpijpen en 53 insteekpijpen met gummiroeren. De pijpen hebben een modelnummer en een aantal een korte omschrijving. Verder nog aardewerk schiettentfiguren en fluitjes. Firma J. Schilz-Müllenbach, Höhr, Westerwald, Duitsland, 1935-1940.

 

 

 

 

 

 

Affiche J. Schilz-Muellenbach 1889-1939

 

Catalogus (origineel) in de vorm van een affiche met langs de bovenrand ‘J. Schilz-Mullenbach-Höhr bei Coblenz, Holz- und Ton-Pfeifenfabrik’ met de data ‘1889 - 50 – 1939’ en advertentie voor ‘Bremen-Blauband’, houten pijpen met een inzetstuk van klei. Blad van 46 bij 60 cm voornamelijk gevuld met bruyèrepijpen en bruyère gesteckpijpen van hout. Daarnaast meerschuimpijpen, doorrokers,  porseleinen pijpen en een drietal tsjiboeks van klei. Firma J. Schilz-Müllenbach, Höhr, Westerwald, Duitsland, 1939.

 

  

 

Affiche J. Schilz-Muellenbach 1939

 

Catalogus (origineel) in de vorm van een affiche met langs de bovenrand ‘J. Schilz-Mullenbach-Höhr bei Coblenz, Holz- und Ton-Pfeifenfabrik’ met de data ‘1889 - 50 – 1939’. Blad van ca 47 bij 61 cm met porseleinen pijpen, sigaren- en sigarettenpijpjes, doorrokers, manchetpijpen van klei, pijpendeksels, gummi roeren, steengoed tabakspotten, ‘Wiener kaffeehauspfeifen’, tabaksdozen, snuiftabaksdozen en rokersbenodigdheden. Firma J. Schilz-Müllenbach, Höhr, Westerwald, Duitsland, 1939.Firma Muellenbach u. Thewald- Höhr Grenzhausen

Fabrikat von Muellenbach u. Thewald in Hoehr

 

 Een kopie van een catalogus in liggend formaat bestaat uit 50 pagina's en bevat met de hand getekende afbeeldingen van vooral kleipijpmodellen en nummers, maar ook wat gebruiksaardewerk en enige stummels.  Het lijkt dat dit document vooral voor intern gebruik bedoeld was, of wellicht ook als verkoopondersteuning voor vertegenwoordigers. Het is onduidelijk uit welk jaar deze catalogus stamt maar gezien het afgebeelde assortiment lijkt het aannemelijk dat deze uit de beginperiode van de firma stamt, zo tussen ca 1830 en 1850. Er zijn ca 162 verschillende pijpen afgebeeld


Export Catalog fur Thonpfeifen Tabaktopfe

 

 

De firma Muellenbach en Thewalt is in 1830 in Hoehr-Grenzhausen opgericht en bestaat tot op heden, hoewel er al sinds ca 1970 geen pijpen meer gemaakt worden. Bijzonder is dat de firma (zoals ook vermeld op de omslag van de catalogus) beschikte over een eigen pijpaarde groeve, die heden ten dage nog steeds actief is. De bergen en heuvels in het duitse Westerwald zijn tot op de dag van vandaag een belangrijke producent van grondstoffen voor pijpenmakers en pottenbakkers. Deze pdf bevat 51 pagina's met afbeeldingen van kleipijpen ; zowel met vaste steel als met insteek steel. Het op de kaft geadverteerde deel met 'tabakspotten' ontbreekt helaas.Firma F.W. Remy- Hilgert

Musterbuch der Thonpfeifen-Fabrik von F.W. Remy

 

 

Deze originele catalogus bevat 16 pagina's, waarvan 15 met ca 152 afbeeldingen van kleipijpen, en 1 pagina met kermis of 'Schiesshallen Artickel'. Het assortiment omvat populaire modellen en versieringsmotieven uit zo'n beetje al onze omliggende landen.

Op dec cover aan de achterzijde staat de datum 6 sept. 1906. De catalogus stamt waarschijnlijk uit de periode 1900-1906.

 

 

 

 

 

 Firma Wilhelm Imhoff - Cassel

Wilhelm Imhoff

 

Kleurencatalogus met prijslijst van Wilhelm Imhoff, pijpenfabrikant te Cassel, Duitsland. In totaal 74 pagina’s waarvan 20 met porseleinen pijpen, 4 met houten pijpen, 3 met meerschuim en verder Schemnitzer steengoed, Turkse pijpen (tsjiboeks) en sigaren- en sigarettenhouders. Afgewisseld met vele pagina’s aanbevelingsbrieven van tevreden cliënten. 1909-1910

 

 

 

 

 

 

 


Preisliste von Wilhelm Jmhoff Cassel, Pfeifenfabrikant Hoflieferant.

 

Catalogus met prijzen van Wilhelm Imhoff, pijpenfabrikant te Cassel, Duitsland. Deze prijslijst heeft 20 pagina’s met pijpen van porselein, hout, meerschuim, een Turkse kleipijp (tsjiboek), enkele rookartikelen en rookpatronen, circa 1900-1920.Firma C.H. Bock Söhne - Lügumkloster

Lügumkloster Pfeifenfabrik C.H. Bock Söhne

 

Fabrikantencatalogus (89 pagina’s) met prijslijst van de ‘Lügumkloster Pfeifenfabrik C.H. Bock Söhne‘ waarin vooral pijpen van porselein, bruyère, meerschuim en slechts 10 kleipijpen (p.61-62) waaronder 3 pijpen van Trumm & Bergmans uit Weert gemerkt met ‘T.B.W.’ . Dit zijn de enige thans bekende T & B pijpen die in een catalogus staan afgebeeld. Lügumkloster Pfeifenfabrik werd in 1859 door Claus Heinrich Bock opgericht. Een afbeelding van een pijp met Christiaan X (p.42) die van 1912 tot 1947 koning van Denemarken was laat zien dat de catalogus van 1912 of later is. Toen Lügumkloster in 1919 weer in Deense handen kwam veranderde de firmanaam in Løgumkloster pibefabrik. Daarmee dateert de catalogus van 1912-1919.

 

 Jos. Casar - Dusseldorf

Jos. Casar, Dusseldorf

 

Abstract uit de modellen catalogus van de (handels)firma Jos. Cäsar, Zietenstrasse 3, Düsseldorf. 

 

Op vier vellen zijn 36 kleipijpen afgebeeld waaronder een viertal Hindenburg pijpen en twee bedevaartpijpen:  ‘Zum andenken an Cornelius Münster’ en een ‘Kevealaer’pijp. Alle afgebeelde pijpen zijn te bestellen in wit, rood en zwart.

 

Deze ‘Auszug aus dem musterbuch über Tonpfeifen’ zal dateren uit de periode 1910-1925.

 Firma Scheuer - Neuwied

J Scheuer - Neuwied

 

Catalogus (kopie) van de firma J. Scheuer in Neuwied, Westerwald, Duitsland. Op de cover een pauw boven de letters J.S.N. en twee gekruiste pijpen. Aan weerszijden een stempel met ’75 Jahre J. Scheuer Neuwied 1858-1933, Gegründet 1853’. Catalogus met foto’s, omschrijvingen en prijzen van o.a. kleipijpen, houten en porseleinen pijpen, sigarenpijpen en tabaksdozen (de catalogus is niet compleet), ca 1933.Firma W. Klauer- Ransbach Baumbach

Pfeifen-katalog Export Wilhelm Klauer W.K.B.

Deze originele export catalogus van Wilhelm Klauer & Sohne heeft een groenblauwe kartonnen kaft met de afbeelding van een pijprokende matroos op een schip omgeven door de letters W.K. en het merk klauw met W.K.B. Er zijn 24 genummerde pagina's waarvan de laatste 6 met 'ambre', 'glasierte' en 'gebraunte' pijpen in kleur. De firma vestigde zich in 1863 in Ransbach-Baumbach. De voornaamste activiteiten richtten zich op de fabricage van mineraalwaterkruiken en kleipijpen. Na de Eerste Wereldoorlog werden er alleen nog kleipijpen gemaakt. In de jaren 1970 is aan de pijpenfabricage bij de firma een einde gekomen en werd er gespecialiseerd in de productie van vooral bloembakken.

 

Hieronder zijn drie catalogi opgenomen, de eerste twee zijn gelijk met het verschil dat in de eerste diverse aantekeningen zijn gemaakt waaronder, aan de binnenzijde op het schutblad, een aantal namen van waarschijnlijk klanten en de jaartallen 1914 en 1915. De tweede catalogus heeft deze aantekeningen niet. De derde versie betreft een catalogus die geen kleuren pagina's heeft en waarin het assortiment enigszins verschilt. 

 

Catalogus met kleuren afbeeldingen, incl aantekeningen en namen van waarschijnlijk klanten
Catalogus met kleuren afbeeldingen, incl aantekeningen en namen van waarschijnlijk klanten
Gelijk aan de catalogus links, zonder aantekeningen
Gelijk aan de catalogus links, zonder aantekeningen
Zwart wit catalogus, met afwijkend assortiment in vergelijking tot andere catalogi
Zwart wit catalogus, met afwijkend assortiment in vergelijking tot andere catalogi

Katalog der Firma Wilhelm Klauer

 

Fabrikantencatalogus (origineel) van de firma Wilhelm Klauer und Söhne in Baumbach, Westerwald, Duitsland. Vier pagina’s met korte export modellen. Op eerste blad een vogelklauw met ‘Schutz-Marke’ en letters ‘W.K.’.Firma Gebr. Spang

Katalog der Firma Gebruder Spang

 

Catalogus in dwarsformaat van de firma Spang. Deze originele catalogus omvat 24 pagina's.

 

De firma werd in 1884 opgericht en produceerde kleipijpen en pijpaarde speelgoed. De catalogus dateert mogelijk uit de periode 1930-1950. Eind jaren 70 van de twintigste eeuw stopte de firma met de productie van kleipijpen en ging het bedrijf zich vooral op tuin- en keukenaardewerk richten.

 

 


Catalogus 'Tonpfeifen/Clay-pipes'

 

Catalogus ‘Tonpfeifen / Clay-pipes’ bestaande uit twee vellen met 18 (export) modellen en een bijgevoegde offerte gedateerd 29 februari 1928. In de offerte een aanbieding van de exportfirma Werner Joehnk & Co uit Hamburg (aan een onbekende firma) voor de levering van witte en bruine kleipijpen ‘uit naam van hun fabriek Johann Spang Söhne in Ransbach’. De levering gaat via de haven van Rotterdam.


Prijs offerte en leveringscondities met assortimentsblad van kinderspeelgoed en schiettentartikelen.

 

Een helaas ongedateerde, waarschijnlijk uit de periode rond 1950 stammend prijsaanbieding met leveringscondities, assortimentsblad en prijzen voor kinderspeelgoed en schiettentartikelen.


Prijslijst Ewald Spang, Baumbach

 

Prijslijst voor Nikolauspijpen uit 1963 van de firma Ewald Spang, ‘Tonwaren- und Keramik-Fabrik’ uit Baumbach in het Westerwald. Op de prijslijst zeven verschillende korte en lange Nikolauspijpen en een fluitje met daarbij de prijzen per 1000 stuks. De pijpen werden verpakt per 250, 500 en 1000 stuks. De goedkoopste kostten 26,20 Mark en de duurste 69,60 mark per 1000 stuks.  De firma vervaardigde onder meer Nikolauspijpen, sieraardewerk, schiettent artikelen en bloempotten. De kleine Nikolauspijpen werden gebruikt voor Weckmänner of Stutenkerle, broodfiguren met een gebakken pijp, die in Duitsland in de periode van Sint Maarten (11 november) tot Sinterklaas (5 december) worden verkocht.  Tabakspijpen werden kennelijk niet meer gemaakt. Een identieke circulaire, maar zonder prijzen en zonder firmanaam en jaartal is afkomstig uit de fabriek van Richard Clemens Fuchs in Baumbach.

 Richard Clemens Fuchs - Baumbach

Prijslijst voor Nikolauspijpen

 

Prijslijst voor Nikolauspijpen uit de fabriek van Richard Clemens Fuchs in Baumbach in het Westerwald. Deze circulaire is zonder firmanaam en ook de prijzen zijn niet ingevuld. De prijslijst is verder identiek aan een prijslijst van de firma Ewald Spang uit Baumbach. Op de circulaire staan zeven verschillende korte en lange Nikolauspijpen en een fluitje. De pijpen werden verpakt per 250, 500 en 1000 stuks. Een identieke circulaire, maar met prijzen en firmanaam en jaartal 1963, is afkomstig uit de fabriek van Ewald Spang uit Baumbach. Het bedrijf van Richard Clemens Fuchs was een van de kleinere bedrijven. Fuchs was werkzaam tussen ongeveer 1920 en 1960. Tot aan de Tweede Wereldoorlog leverde Fuchs alle soorten pijpen, maar toen kort na de Tweede Wereldoorlog de inhaalvraag naar pijpen voorbij was, concentreerde hij zich op Nikolauspijpen die gebruikt werden voor Weckmänner. Mogelijk had hij hetzelfde assortiment of werkte in opdracht van andere firma’s, zoals Spang. De circulaire dateert uit de jaren ca.1950-1960.

 

 

 

Prijslijst Richard Clemens Fuchs, Baumbach

 

Prijslijst van Richard Clemens Fuchs uit Baumbach in het Westerwald. Hierin zijn 43 verschillende modellen kleipijpen afgebeeld met daarbij de prijzen. 

Het bedrijf van Richard Clemens Fuchs was een van de kleinere bedrijven. Fuchs was werkzaam tussen ongeveer 1920 en 1960. Tot aan de Tweede Wereldoorlog leverde Fuchs alle soorten pijpen, maar toen kort na de Tweede Wereldoorlog de inhaalvraag naar pijpen voorbij was, concentreerde hij zich op Nikolauspijpen die gebruikt werden voor Weckmänner. Mogelijk had hij hetzelfde assortiment of werkte in opdracht van andere firma’s, zoals Spang. De prijslijst dateert mogelijk uit de jaren circa 1920-1940.

 Karl Gelhard Nachfolger - Hilgert

Karl Gelhard Nachfolger, Hilgert

 

Catalogus van de ‚Tonpfeifen-Fabrik von Karl Gelhard Nachfolger in Hilgert. Deze catalogus heeft zestien pagina’s met 170 verschillende modellen. Een vijftal pijpen konden zwartgebakken besteld worden, een drietal roodbakkend en twee pijpen waren polychroom beschilderd. Dit zijn de enige pijpen in deze catalogus die in kleur zijn gedrukt.  Opmerkelijk zijn een viertal pijpen met een steelstempel waarop de tekst Pipe Française Paris. Deze pijpen moesten ongetwijfeld concurreren met vergelijkbare pijpen van de Franse firma Gambier. De catalogus dateert uit de periode 1905-1920. 

 

 


Karl Gelhard Nachfolger, Hilgert

 

Prijslijst uit de jaren 1930-1950 van deze Duitse ‘Tonpfeifen-, Füllartikel- und Spielwaren-Fabrik’ speciaal voor de groothandel in zoetwaren. Met afbeeldingen van beschilderde snoep- en fluitpijpjes en paashaasje voor snoepgoed in allerlei kleuren. 

 


Firma Simonis - Hilgert

Katalog Simonis

 

Vouwblad catalogus (origineel) met 43 pijpmodellen verdeeld over drie pagina’s. De pijpen zijn op de helft van de ware grootte afgebeeld. Pijpenfabriek Wlhelm Albrecht Simonis te Hilgert (Westerwald) Duitsland. Twee in roodbruin gedrukte bladen en een zwart blad. Datering ca 1990-1995.

 

 

 


Firma Rita Steuler - Hilgert

Katalog Rita Steuler

 

Vouwblad catalogus met 43 pijpmodellen verdeeld over drie pagina’s. De pijpen zijn op de helft van de ware grootte afgebeeld. Pijpenfabriek Rita Steuler te Hilgert (Westerwald) Duitsland, met adresstempel. Steuler was de kleindochter van Wilhelm Albrecht Simonis. Allen in zwartwit gedrukte bladen. Datering ca 1990. 

 

 

 Firma Paul Hein & Sohn - Hilgert

Paul Hein & Sohn, Tonwaren-Fabrik

 

 

Catalogus (origineel) van de Duitse firma Paul Hein & Sohn, Hilgert, Westerwald. Met 23 tekeningen van leverbare pijpen waaronder 12 steelpijpen, 5 insteekpijpen en 6 manchetpijpen. Met prijslijsten in Duitse Marken in het Duits en Nederlands. De tekeningen in deze catalogus zijn gemaakt door Fred Tymstra, Volendam. 1978.Firma Theodor Lamp - Höhr

Theodor Lamp

 

Verkoopfolder (origineel) met afbeeldingen van vijf korte pijpen, waaronder een stoomschip, zeilschip, mandje en een billiard model met vlaggen van Engeland en Frankrijk. Tekst is Engels- en Franstalig. De pijpen worden aangeboden per kist van 2 gros. Opschrift bovenzijde: ‘Terms: F.O.B. Rotterdam’ ofwel ‘free on board’, waarmee de verkoper aangeeft dat hij alle vervoerkosten tot aan het schip en de kosten voor inladen voor zijn rekening neemt. Het verdere transport met het schip zijn ten laste van de koper. Handelshuis Theodor Lamp, Höhr, Duitsland ca 1920-1930.     


Assortimentsblad firma Theodor Lamp, ca 1950-1970
Assortimentsblad firma Theodor Lamp, ca 1950-1970

Blad met drie pijpmodellen (doodskop, vrouw en indiaan) van de firma Theodor Lamp in Höhr-Grenzhausen, Duitsland, ca 1920-1930.Firma Gebrüder Günther- Höhr

Catalogus Gebrüder Günther

 

Kleurencatalogus van de Gebrüder Günther uit Höhr, 'Bruyère, Holz & Thonpfeifen Fabrik'. De  catalogus heeft 42 pagina's waarvan 25 met bruyèrepijpen, 6 pagina's met kleipijpen en 10 met accessoires voor tabakspijpen en rokersbenodigdheden. 'Ausgabe A', steendruk, ca 1910.Firma Schreinert & Co - Schweina

Pfeifenfabrik Schweina

 

Catalogus uit 1922-1945 van de ‘Pfeifenfabrik Schweina’ van de Firma Schreinert & Co, Bahnhofstraße 10 in Schweina (Thüringen). 16 pagina’s waarvan 12 met afbeeldingen van 27 bruyère pijpen. Introductie in vier talen. De firma werd 1 maart 1922 opgericht door de pijpendraaiers Richard Hoßfeld, Ernst Peter en de koopman Franz Schreinert. Bij het 25-jarig bestaan in 1947 werden 500 verschillende pijpmodellen vervaardigd die voor een groot deel naar Denemarken, Frankrijk, Italië, Turkije, Engeland en Argentinië werden geëxporteerd. De jaarlijkse omzet bedroeg toen 800.000 Reichsmark. In 1945 veranderde de firmanaam in Hoßfeld & Peter, Pfeifenfabrik Schweina.Firma C.W. Möller- Berlijn

C.W. Möller

 

Catalogus van de Duitse firma C.W. Möller Berlin. In deze catalogus een ruim assortiment meerschuim pijpen, sigaren- en sigarettenpijpen, jachtpijpen en diverse rook accessoires. Ook een aantal ogenschijnlijk niet gerelateerde handels artikelen. Ca 1890/1900Firma Otto Henze - Hannover Münden

Otto Henze Tabakspfeifen

 

Originele catalogus met opschrift ‘Extra weitgebohrte Tabakspfeifen Otto Henze Hannover Münden, Pfeifen-Fabrik Gegründet 1849’. In deze catalogus onder meer pijpen van porselein, bruyere, notenhout, meerschuim, een enkele kleipijp met Hongaars model, tsjiboeks, sigarenpijpen en tabaksbuidels. Ca 1915-1930.

 

 

 

 

Pfeifenfabrik Otto Henze (1912-1918)

 

Originele catalogus (omslag niet aanwezig) van ‘Pfeifenfabrik Otto Henze’ in Hannover Münden. In deze catalogus tabakspijpen van bruyere, porselein, meerschuim, tsjiboeks, een waterpijp, en rokersbenodigheden. Met handgeschreven aantekeningen en aanvullingen, o.a. bij de lijst met porseleinen pijpenkoppen (p.16) is een strookje papier ingeplakt waarop staat ‘eisere Kreuz Erinnerung an den Welt Krieg’ en op p.20 een strookje met o.a. ‘1914 …beste Kriegepfeife’.  Het IJzeren Kruis werd in 1914 opnieuw ingevoerd. De catalogus stamt uit ca 1912-1918.

 

 

Pfeifenfabrik Otto Henze (1915-1918)

 

Originele catalogus (omslag niet aanwezig) van ‘Pfeifenfabrik Otto Henze’ in Hannover Münden. In deze catalogus tabakspijpen van bruyere, porselein, meerschuim, tsjiboeks, een waterpijp, en rokersbenodigheden. De handgeschreven aantekeningen in de vorige catalogus o.a. ‘eisere Kreuz Erinnerung an den Welt Krieg’ bij de porseleinen pijpenkoppen (p.16) en ‘eisere Kreuz Erinnerung an den Welt Krieg’ (p.20)  zijn nu officieel opgenomen tussen de gedrukte tekst. Ca 1915-1918. 

 

 

Tabakspfeifen Otto Henze

 

Catalogus met opschrift ‘Extra weitgebohrte Tabakspfeifen Otto Henze, Hann. Münden, Pfeifen-Fabrik Gegründet 1849’. In deze catalogus onder meer pijpen van porselein, bruyere, notenhout, meerschuim, een enkele kleipijp met Hongaars model, tsjiboeks, sigarenpijpen en tabaksbuidels. Mogelijk ca 1920-1930.

 

 

 

 

Otto Henze Neue illustrierte Preisliste nr. 80

 

Originele fabrikantencatalogus uit de periode 1924-1948 met meerkleurige omslag op oranje ondergrond en opschrift 'Überall Pfeifen nur von Otto Henze Pfeifenfabrik Hann. Munden gegr. 1849. Extra weitgebohrte lange, halblange und kurze pfeifen, zigarrenspitzen, shagpfeifen'.  In deze catalogus staan voornamelijk pijpen van porselein en bruyère, maar ook meerschuim en nog een viertal kleipijpen, allen met een Ottomaans tsjiboek model, sigarenpijpen en tabaksbuidels.  De prijzen staan vermeld in RM ofwel reichsmark. De reichsmark was van 1924 tot 1948 het officiële betaalmiddel in Duitsland en dat geeft een mooie datering voor deze catalogus.

 

 Onbekende firma, porseleinen pijpen

Onbekende firma

 

 

Catalogus bestaande uit elf grote foto’s van porseleinen pijpen, onververdeeld in:  ‘Haus-Pfeifen’ (2 pagina's) , ‘Weichsel-Pfeifen’ (8 pagina’) en ‘Horn-Pfeifen’ (1 pagina). Duitsland, onbekende firma, ca 1910.Firma Radermacher - Hilgert [?]

Assortimentsblad van zogenaamde ‘füll-artikel’; pijpaarden voorwerpen waar snoepgoed in gedaan kon worden. De sigaar, het vliegtuig en de zeppelin kunnen tevens als fluitje worden gebruikt. Mogelijk Firma Radermacher, Hilgert, 1930-1940.