Nederlandse Musea Websites

Amsterdam Pipe Museum

Het Amsterdam Pipe Museum is met ruim 31.000 geregistreerde objecten het grootste museum op dit gebied ter wereld. De enorme collectie pijpen, gereedschappen, literatuur, catalogi enz is de afgelopen veertig jaar door gedreven en gepassioneerd verzamelen opgebouwd. De verzameling omvat rookgerei vanaf de precolumbiaanse tijd tot heden en is aan de hand van materiaal, techniek, gebruik of

herkomst opgesplitst in verschillende deelcollecties. De objecten zijn goed beschreven en voorzien van foto’s waaronder veel gedetailleerde opnamen.


Tabakshistorisch Museum Delft

De kleipijp stond aan de basis van de collectie tabacologische voorwerpen in dit museum. In de loop der jaren zijn vele andere objecten rond het gebruik van tabak verzameld waaronder een collectie tegels met pijprokers en kwispedoren. De veelzijdigheid van het museum staat dan ook centraal hoewel tijdens een rondleiding een aantal speerpunten altijd genoemd zullen worden zoals de vervaardiging 

van de kleipijp, de Nederlandse tabaksteelt, snuiftabak en de historie van de Nederlandse en de Delftse tabaksnijverheid.


Op CollectieGelderland vindt u in totaal bijna 500.000 voorwerpen van musea, archieven, bibliotheken, kastelen, historische verenigingen en andere (erfgoed)organisaties uit Gelderland. Zomaar even grasduinen of juist op zoek naar dat ene voorwerp of die bijzondere collectie? Op CollectieGelderland zult u vele topstukken én alledaagse dingen van Gelderse erfgoedorganisaties tegenkomen. 

 

 


Museum De Lakenhal Leiden

 

Het Museum De Lakenhal in Leiden biedt u via haar website de mogelijkheid om o.a. (een deel van) de collectie te bekijken. Hieronder ook kleipijpen en pijpaarde voorwerpen. O.a. een paar (latere) specifieke kleipijpen gewijd aan 'Leidens Ontzet'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Museum Rotterdam

 

Het Museum Rotterdam biedt u via haar website de mogelijkheid om o.a. door de collectie bodemvondsten (waaronder kleipijpen) te bladeren.

 

 

 

 

 

 

 

 


Erfgoedhuis Weert

 

Hoewel geen museum in de strikte zin van het woord bied het 'Erfgoedhuis Weert' in ieder geval digitale informatie over de firma Trumm & Bergmans welke tot een van de laatste pijpenfabrieken in ons land gerekend mag worden. Meer info omtrent deze firma ook in ons archief.

 

 

 

 

 

 

 

 


De Ster en De Lelie (snuif- en specerijen molens Rotterdam)

De Ster en De Lelie zijn de enige nog werkende snuif- en specerijen molens in Nederland. De molens zijn eigendom van de gemeente Rotterdam. De snuifproductie en specerijenmaalderij worden verzorgd door Stichting De Kralingse Snuif en Specerijen Compagnie De Ster en De Lelie. In de molens 

 

 

zijn op windkracht gemalen specerijen en snuif te koop.


Het Tabaksteeltmuseum

Het Tabaksteeltmuseum is in 1984 geopend als Historisch Museum Amerongen met als hoofdthema ‘Tabaksteelt’. In 2009 is het museum, na een grondige restauratie van de tabaksschuur waarin het is gevestigd, geheel heringericht als tabaksteeltmuseum.

Het Tabaksteeltmuseum laat het verleden van de tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven. Naast de permanente collectie in het museum zelf wordt buiten, op een tabaksveldje, in de praktijk getoond hoe de tabaksteelt eeuwenlang verliep. Het achterste deel van het museum is een authentieke droogschuur. Hier is te zien hoe de tabak van het tabaksveld wordt gedroogd en verwerkt. 

Tevens wordt getoond hoe droogschuren werden gebruikt voor een groot aantal nevenactiviteiten.