31 januari 2024

Publicatie en lezingen over het slavernijverleden van Gouda (en de rol van de Goudse pijp hierin)

Op zaterdagmiddag 27 januari presenteerde het streekarchief in de Chocoladefabriek een publicatie over het koloniaal en slavernijverleden van Gouda. De bundel is het resultaat van een verkenning door diverse onderzoekers naar het koloniaal en slavernijverleden. Dit gebeurde in opdracht van de Gemeente Gouda, als onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023-1 juli 2024).

 

Over het koloniaal en slavernijverleden van Gouda was bij de start van de verkenning nog weinig bekend. Toch is er al veel ontdekt. Verschillende auteurs beschrijven een breed palet aan onderwerpen in deze bundel. Zo is er aandacht voor de rol van de Goudse regenten die (mede)plantagehouder waren en daarmee (mede-)eigenaar van slaafgemaakten. Daarnaast gaat men in op de betekenis van het koloniale en slavernijverleden voor de werkgelegenheid van Gouwenaren en op de rol van Goudse pijpen als ruilmiddel bij de slavenhandel. Ook de bekende ijsselsteentjes, ook wel Goudse klinkers genoemd, en een bijzonder ingrediënt voor de Goudse kaas maken deel uit van de geschiedenis. Bovendien komt  de verkoop in Gouda van plantageproducten als koffie, thee, cacao en suiker aan bod.

 

Meer informatie, en een mogelijkheid om de publicatie te lezen vind u hier op de website van het Streek Archief Midden Holland.

 

 

Op 4 maart zijn er in het kader van het onderzoek over het slavernijverleden van Gouda drie lezingen over dit onderzoek. Plaats: Concordia, Westhaven 27, Gouda, aanvang 20.00 uur. 

 

De lezingen zijn: 

 

Ramona Negrón: over de internationale en nationale context van het slavernijverleden.

Roxana Chandali: over het koloniaal en slavernijverleden van Gouda.

Ruud Stam: over de Goudse pijp en slaafgemaakten.

 

Meer informatie op de site van de Gemeente Gouda.