Het laatste nieuws

Artikel Goudse Kleipijpen in 'Het leven in Gouda'

26 November 2017

 

In de winkel ligt een nieuwe aflevering (HLIG nr 24) van ‘Het leven in Gouda’! In de inleiding maakt Bianca van den Berg duidelijk waarom juist in een serie over het leven na 1850 aandacht besteed moet worden aan de archeologie van Gouda. In dit nummer ook aandacht voor de Goudse kleipijpen industrie, middels een fraai artikel van Bas Konijnendijk over de Goudsche kleipijpen vanaf 1850.

‘Het leven in Gouda’ is een reeks van 26 themanummers over het leven in Gouda vanaf het midden van de 19e eeuw. Het is opgezet door Uitgeverij Optima te Vianen in samenwerking met de Historische Vereniging Die Goude en het Historische Platform Gouda. 

 

De publicaties zijn voor € 5,95 per aflevering te koop in de boek- en tijdschriftenhandelFraaie animatie van een barok pijp

22 October 2017

 

In Augustus 1999 werd een fraaie Nederlandse barokpijp uit ca 1640 gevonden in op een plek in Devon (Engeland) waar een scheepswrak gelocaliseerd is maar tot op heden nog niet geidentificeerd. De site wordt de 'Salcombe Cannon site' genoemd. Hoewel de pijp vondst al eerder goed beschreven is door P.J. Davey is er ook een fraaie 3D presentatie gemaakt in de vorm van een filmpje op Youtube dat we graag nog eens willen delen


Verslag van de jaarlijkse PKN Dag in Gemert op 7 october

9 October 2017

 

De jaarlijkse PKN dag die op 7 October in Gemert werd gehouden was weer een succes.

 

Middels deze nogmaals dank aan iedereen die heeft bijgedragen de dag een succes te maken en in het bijzonder de sprekers !

 

Klik hier voor het verslag en foto's.


Journal of the Academie Internationale de la Pipe Vol 9, 2016 verschenen

6 October 2017

 

De nieuwe uitgave van de AIP, de 9e alweer, ditmaal met  17 artikelen en beschouwingen, voorzien van prachtige foto's, verspreid over 170 pagina's. Veel Nederlandse bijdragen o.a. van Ruud Stam, Bert van der Lingen, Ron en Arjan de Haan en Felix van Tienhoven over de economische gevolgen van oorlogen voor pijpmakers, kleipijpen en liederen gerelateerd aan het Metalen kruis van 1831, een herdenkingspijp van de Krim oorlog, Westerwaldse pijpmakers in en rond de tweede wereldoorlog, Metalen elementen aan kleipijpen, handgemaakte Franse kleipijpen en o.a. een verhaal over de firma Gubbels.

 

www.pipeacademy.org

 


Nieuwe tentoonstelling in Dordrecht

'De kunst van het genieten, proeven, snuiven, roken'

15 september 2017

 

Van 27 september 2017 tot en met 8 april 2018 presenteert het Dordts Patriciërshuis een tentoonstelling over het dessert en de cultuur van het Pijproken. 

 

De nadruk ligt op de periode 1770-1815 en past daarmee in het decor van het monumentale Patriciërshuis. Men krijgt een beeld van het leven van de gegoede burgerij in die periode. In de 18de eeuw vormde het dessert het hoogtepunt van de maaltijd. De heren trokken zich vervolgens terug om van tabak te genieten.

De tentoonstelling zal naast voorwerpen m.b.t. het 'desert' thema, ook specifiek vele fraaie tabakspijpen en aanverwante artikelen als tabaksdozen en -potten laten zien. 

 

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zullen 5 lezingen worden georganiseerd. Meer informatie vindt u binnenkort op de website van het museum en de NFP.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Dordts Patriciërshuis en de NFP via onderstaande contact info. 

 


Het Dordts Patriciërshuis, museum aan de Maas                                           Nederlandse Federatie voor Pijprokers

Wolwevershaven 9                                                                                                www.pijprokers.nl

3311 AV Dordrecht                                                                                               president@pijprokers.nl

078-8438746                                                                   

info@dordtspatriciershuis.nl

 

300 Years of tobacco pipe stoppers

31 Augustus 2017

 

Hoewel het al weer een tijdje geleden is, is er in 2012 een bijzonder boekwerk uitgegeven getiteld '300 years of Tobacco stoppers - Fine works of Art in miniature'. Het boek is door de schotse verzamelaar Alastair Leslie in eigen beheer uitgegeven in een beperkte, genummerde oplage en bevat afbeeldingen van ca 800 verschillende pijpenstoppers. Het is waarschijnlijk het enige in zijn soort mbt dit onderwerp.

Het boek is in beperkte oplage uitgegeven. Meer info direct bij de auteur : Alastair Leslie,  Seasyde, Errol, Perthshire, PH2 7TA, United Kingdom; phone: +44 01821 642 500; fax: +44 01821 642 883; email: alastairleslie@btinternet.com.


Vernieuwde website Academie Internationale de la Pipe

22 Juli 2017

 

De Academie Internationale de la Pipe, het 'internationale zusje' van de PKN, heeft een vernieuwde website. Volg hun blog voor het laatste nieuws of raadpleeg eerdere publicaties. 

 

www.pipeacademy.org

 

Nieuwe tentoonstelling en publicatie Musee Ceramique de Andenne

Recent is een nieuwe publicatie IPW nr 22 verschenen van het Musee de Ceramique in Andenne, waarin een multidisciplinaire studie wordt gepubliceerd die zich richt op de geologische geschiedenis van de streek, en vooral de winning en gebruik van de verschillende kleisoorten. Deze hebben vele honderden jaren het economische en cultuurhistorische gezicht van de streek bepaald, waaronder natuurlijk ook de pijpenindustrie. Het artikel en de referenties zijn de franse taal.

Ook is er momenteel een tentoonstelling in het museum aan gewijd onder de naam 'La derle – Li dièle. L’habile argile du Condroz' refererend aan de naam van de kleisoort die zo bepalend is geweest voor Andenne's industrieele succes.

 

Meer informatie : http://www.ceramandenne.be/events/event/la-derle-li-diele-lhabile-argile-du-condroz/

 

PKN kwartaal uitgave nr 153 verschenen

 

29 Juni 2017

 

Met artikeltjes over een doorroker gemaakt ter gelegenheid van de bouw van het Feijenoord Stadion in Rotterdam, wederom een bijzondere Willem III vondst in Gouda, een bijzondere vondst van een Turkse pijp in Amsterdam tussen allerlei gouwenaars, een fraai artikel over afbeeldingen van Koorddansers op Nederlandse kleipijpen, een bijzondere pijp uit Tsjaad, en een aanmeldformulier voor de Jaarlijkse PKN dag die dit jaar op 7 oktober 2017 in Gemert gehouden gaat worden !

 

 

Klik hier voor meer informatie over de PKN dag 2017 en om aan te melden

 

 


Bijlage bij 'Advertenties met pijpen en tabak in Zurichse weekbladen (1730-1806)'-PKN Jaarboek 2015

De bijlage bij het artikel 'Advertenties met pijpen en tabak in Zurichse weekbladen (1730-1806)' door Bert van der Lingen dat in het PKN Jaarboek 2015 is verschenen is nu digitaal beschikbaar in ons archief, zowel als flipping book te raadplegen als te downloaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto rechts : Bert van der Lingen 2014

 

 


Erfgoedcluster Weert en de pijpenoven van Trumm & Bergmans

6 Juni 2017

 

Op de website van Het Erfgoedcluster Weert (een gemeentelijke organisatie die het Gemeentearchief Weert en het Gemeentemuseum Jacob van Horne omvat) is meer te lezen over de kleipijpenoven van de firma Trumm & Bergmans. Dit Rijksmonument staat aan de Noordkade nabij nr 52 langs de Zuid-Willemsvaart.

 

Daarnaast treft u ook meer info omtrent de firma aan in het hoofdstuk 'Trumm & Bergmans' in ons archief

 

 

 


Nieuwe AIP Nieuwsbrief van Mei 2017 beschikbaar

22 Mei 2017

 

In de Nieuwsbrief nummer 16 van de Academie Internationale de Pipe wordt aandacht gegeven aan het bezoek aan Japan en de jaarlijkse conferentie aldaar in 2016, en wordt er uitgebreid aandacht gegeven aan het programma voor de 2017 conferentie welke in Engeland (Stone, Staffordshire) plaats zal vinden. Tevens wordt nog even stilgestaan bij het verlies van Felix van Tienhoven en John James Adler, twee prominente leden, en een artikeltje van Ruud Stam over een papier gewicht van Dumeril. 

 

Meer info over de Pipe Academy op Facebook : klik hier 


'CollectieGelderland' maakt erfgoed digitaal toegankelijk

 

30 April 2017

 

Op CollectieGelderland vindt u in totaal bijna 500.000 voorwerpen van musea, archieven, bibliotheken, kastelen, historische verenigingen en andere (erfgoed)organisaties uit Gelderland. Zomaar even grasduinen of juist op zoek naar dat ene voorwerp of die bijzondere collectie? Op CollectieGelderland zult u vele topstukken én alledaagse dingen van Gelderse erfgoedorganisaties tegenkomen. Naast de voorwerpen die daadwerkelijk te bezichtigen zijn, worden ook objecten getoond die zelden of nooit te zien zijn, bijvoorbeeld omdat deze voorwerpen te kwetsbaar zijn om uit het depot te worden gehaald. CollectieGelderland biedt u dus naast een goed overzicht, ook een mooi kijkje achter de schermen.


Tabakshandelaren en tabakspijpenmakers in Bergen op Zoom in de 17de eeuw

27 April 2017

 

Een fraaie publicatie van Jan van Oostveen over de tabakspijpennijverheid in Bergen op Zoom, waarover tot op heden weinig tot niets bekend was. Het boekje bevat 68 pagina's en behandelt de tot op heden in Bergen op Zoom teruggevonden zeven tabakspijpenmakers en een aantal van hun produkten en de merken die zij voerden, alsmede gegevens van geidentificeerde tabakshandelaren. Afbeeldingen van ruim 40 Bergse kleipijpen en fragmenten uit de 17e eeuw, en ook een ruim aantal in Gouda en andere plaatsen geproduceerde kleipijpen welke gevonden zijn in Bergen op Zoom. 

Het boekje kost 19,95 Euro en is hier te bestellen

 


 

Tentoonstelling 'Têtes de pipes' in het Belgische Andenne 

22 April 2017

 

In de Belgische en Franse Ardennen zijn op verschillende plaatsen vooral in de 19e eeuw veel kleipijpen gemaakt. Belangrijke centra waren het Belgische stadje Andenne, en het nabijgelegen Franse Givet. In het Musee de Ceramique in Andenne is tot 25 Juni 2017 de tentoonstelling 'Têtes de pipes' te zien, gewijd aan produkten die in de omgeving gemaakt zijn.

 

Meer info is hier te vinden : Musee de Ceramique


 

PKN kwartaal uitgave nr 152 verschenen

 

7 April 2017

 

Met artikeltjes over een 'Schoonhovense Gouwenaar', de Willem III vondst in Gouda, een fraai artikel over een Engelse porseleinen pijp van een badjuffrouw, barnsteenvisserij, een gedicht over de Goudse pijp, sigaren roken in Java in 1830 en o.a. een plateelpijp met reclame voor een longziekten sanatorium .. 

 

Tevens de aankondiging van de ruil- en determinatie dag op 6 Mei in Boskoop !


The beauty of Clay Pipes ; tentoonstelling in Tjechie

 

20 Maart 2017

 

In het regiomuseum van het Tjechische Jilove (in de buurt van Praag) is tot 18 Juni 2017 een tentoonstelling ingericht getiteld ; 'The beauty of claypipes', over kleipijpen die gevonden zijn in de regio's Bohemia en Moravia. De kleipijpen industrie in die gebieden kenmerkt zich door een geheel eigen vormgeving en karakteristiek, en mocht u in de buurt zijn, wellicht een leuke gelegenheid om een kijkje te nemen. Mocht iemand de tentoonstelling bezocht hebben dan horen we hier overigens graag over !

 

Meer info op de website van het museum :

http://muzeumjilove.cz/vystavy-a-akce/krasa-hlinenych-dymek/

 


6 Mei 2017 Ruil-en Determinatiedag Boskoop

 

5 Februrari 2017

 

Deze jaarlijks terugkerende dag die altijd weer bijzondere vondsten aan het licht brengt organiseren we dit jaar op 6 mei in het boomkwekerijmuseum in Boskoop. In deze mooie locatie waar 550 jaar boomkwekerijgeschiedenis belicht wordt is de PKN uitgenodigd om vondsten uit deze regio te determineren. Er zal in de lokale pers aandacht besteed worden aan deze dag en we hopen dat er veel materiaal ter determinatie wordt aangeboden. Ons deskundig determinatieteam is aanwezig om iets te vertellen over de herkomst en ouderdom van de aangeboden vondsten.

 

Uiteraard is er ook gelegenheid voor onze leden om een ruiltafel te krijgen. Let op: de ruimte is beperkt, we kunnen ongeveer 6 tafels toezeggen. Wilt u een tafel: graag opgeven aanmelden bij Arthur van Esveld:

 

Email:  arthurvanesveld@tabakspijp.nl

Telefoon: 06-20029041

 

Toegang tot de beschikbaar gestelde ruimte is gratis, wilt u ook de rest van dit leuke museum bezoeken dan kan dit tegen een gereduceerd tarief. 

 

Locatie

Boomkwekerijmuseum


Reijerskoop 52-54


2771 BR Boskoop


 

http://boomkwekerijmuseum.nl/HOME/5712

 

Tijd en datum:

6 mei, van 10.00 tot 16.30 uur.

Inloop voor leden met een ruiltafel: vanaf 09.30 uur

 

 

De ontdekking van een pijpenoven in de Goudse Kuiperstraat

 

21 Januari 2017

 

In de in december 2016 verschenen Nieuwsbrief nummer 48 van de Goudse Dienst Monumentenzorg en Archeologie is een aardig artikel verschenen over de vondst van een niet zo heel oude, maar wel erg bijzondere pijpenoven van de firma Van der Want. Klik hier om de nieuwsbrief te downloaden

 

 

PKN kwartaal uitgave nr 151 verschenen

 

11 Januari 2017

 

Met verslagen van diverse activiteiten waaronder de PKN dag 2016, determinatie in de Beemster en de AIP conferentie in Tokio. Verder artikeltjes over Bodemvondsten van porseleinen pijpenkoppen, een waterpijp met een hieltje en een Franse verzamelaar.

 

Tevens het verzoek om vooral de contributie voor 2017 niet te vergeten !
Tentoonstelling in Dordrecht