Tentoonstelling  'Têtes de pipes !'  in Musée de la         céramique d'Andenne, een foto impressie

 


Tentoonstelling van 3 maart 2017 t/m 25 juni 2017

In het  Musée de la céramique d'Andenne (in het Belgische plaatsje Andenne) is tot 25 juni 2017 naast de gewone collectie van kleipijpen en toebehoren die aan de lokale kleipijpen industrie herinneren, een specifieke tentoonstelling ingericht met veel verschillende en fraaie pijpen die een goede doorsnede vertegenwoordigen van deze voor Zuid Belgie en Noord Frankrijk zo belangrijke industrie in de 19e eeuw.

Ons lid Jos Engelen is naar de expositie geweest en middels onderstaande foto impressie kunnen diegenen die niet in de gelegenheid zijn om naar Andenne af te reizen, toch een indruk krijgen van het daar tentoongestelde materiaal.

Jos, heel hartelijke dank !

 


'Bayard', Gambier
'Bayard', Gambier

De hierboven afgebeelde pijpen zijn (van links naar rechts boven) afbeeldingen van de filosoof Voltaire. De meest linkse is van Bruyere, onbekende fabrikant. Daarnaast een uitvoering van Gambier en rechts van Blanc-Garin. 

Op de onderste rij zien we van links naar rechts de franse kopstukken Mirabeau (Gambier nr 1542), Robespierre (Gambier nr 1543) en Gambetta (onbekende fabrikant).

 

 

Links de vlaamse schilder 'Rubens', nr 436 van Gambier


Beide pijpen hierboven en rechts zijn etalage pijpen ; ca 20/30 cm hoog, prachtig afgewerkt en bedoeld om in de etalage van de tabaks/ pijpen winkel de aandacht te trekken. Gemaakt door Gambier in Givet

Etalagemateriaal ; een pijpenrijk met reclame van de firma Gambier


Van links naar rechtse ; 'L'empire c'est la Paix' (Gambier) ; motto van Napoleon III na diens staatsgreep in 1851, 'Le Prince Imperial' (Gambier) ; de enige zoon van Napoleon III die in 1897 door de Zoeloes in Africa vermoord werd, 'Napoleon III' (Gambier nr 786), Keizerin 'Eugenie' (Gambier, nr 844), gemalin Napoleon III en geheel rechts model genaamd 'Empereur' (Gambier, nr 842), een afbeelding van Napoleon III.

 

Diverse afbeeldingen van Napoleon Bonaparte en de keizerlijke adelaar door Gambier. De 'Aigle' op de foto rechts is van Blanc-Garin


Een groep 'beroemdheden' uit theater en variete. Verschillende fabrikanten

Hierboven 'Le Crieur', de straatkoopman die zijn waren aan de man probeert te brengen op straat en markt. In dit geval adverteert hij met een bord om zijn nek voor de kleipijpen van Blanc Garin in Givet (Frankrijk)


Hierboven van links naar rechts : 'Le Cuisinier' (de kok) van Gambier, nr 719, 'Enfant au Sabot' (kind in de klomp) van Gambier nr 1016, die 'Tom Pouce' afbeeld, een dwerg uit engelse volksverhalen die als wiegje een klomp had. Daarnaast 'La Nourrice', van Gambier, nr 737, een vrouw die een kind van een ander zoogt. Een gebruik dat vrij algemeen was in de 19e eeuw. Rechtsboven tot slot 'La Concierge', ook van Gambier, nr 1241

 
Links 'Le proletaire' van Gambier (nr. 683). Politiek getinte pijp die een 'werkende man' van het proletariaat verbeeld die zijn arbeidskracht gedwongen verkopen moet aan de kapitalisten. Rechts 'le prisonnier francais', ook van Gambier (nr 1173) verwijzend naar een Frans politicus.
 

Pijpen van verschillende materialen uit andere wereld delen