Dat er in Schoonhoven pijpen gemaakt werden is bekend, en de stad wordt doorgaans in één adem genoemd met plaatsen als Gorinchem en Utrecht. Hiermee wordt aan de Schoonhovense pijpenmakers onvoldoende recht gedaan. Naar nu blijkt hebben zij een leidende en toonaangevende rol gespeeld op het gebied van productie, vormgeving en stijl van de 'kleipijp voor de gewone man'.

 

Het boek biedt een geheel nieuwe blik op de pijpenmakers en pijpenbakkers van Schoonhoven: wie het waren, hoe en waar ze werkten en woonden, de andere werkzaamheden waarmee ze zich bezighielden en de onderlinge verhoudingen en onenigheden. Hierin komen ruim 120 geïdentificeerde pijpenmakers aan bod, waarvan circa de helft tot op heden onbekend was.

 

432 pagina's, in full colour, met meer dan 1600 afbeeldingen van vooral bodemvondsten. Merk- en pijpenmakers registers, en 24 stambomen van verschillende 17e en 18e eeuwse Schoonhovense families. 


Klik op de afbeelding van de kaft om een indruk te krijgen van het boek

Boek info

Titel : De pijpenmakers van Schoonhoven

Druk: Full colour

Pag:  432

Hardcover

ISBN 9789082 628111

 

Prijs 65 euro

 

Drukkerij De Bink Leiden

Datum uitgave 25-10-2020.

Een belangrijk deel van het boek wordt gevormd door een catalogus van ruim 230 pagina's. Hierin aandacht voor meer dan 120 individuele makers en hun producten. Veel foto's van bodemvondsten en archief documenten. Met registers op naam en merk.

In bijlage o.a. 23 uitgewerkte stam-bomen van Schoonhovense makers alsook de bewaard gebleven gilde-rekeningen en transcripties van diverse andere stukken. Ook registers van alle bekende merken en makers van populaire ketel-versieringen als vis, N, IG, Ooievaar en Wapen van Utrecht, uit Schoonhoven en andere plaatsen.