4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.
Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd. Hieronder een impressie van het nieuwste kwartaalblad.
Voor € 35.- per jaar bent u lid van de PKN * :
• U ontvangt dan jaarlijks 3 nummers van het PKN blad.
• U ontvangt jaarlijks een nummer van het PKN jaarboek met circa 150 pagina’s
• U bent welkom op de jaarlijkse PKN dag, alsmede de ruil- en determinatiedag
• U kunt artikelen publiceren in ons blad, alsmede vragen en oproepen plaatsen
• U kunt publiceren in ons jaarboek (zie richtlijnen publicaties)
Het donateurschap loopt van 1 januari t/m 31 december.
*De prijs bedraagt buiten Nederland € 45- per jaar
PKN Dag 2025 op 8 november in Reeuwijk
Graag nodigen wij u alvast uit voor de jaarlijkse PKN-dag, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 8 november 2025. We zijn opnieuw te gast op een bijzondere locatie: het Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk, waar we ook in 2014 en 2021 mooie bijeenkomsten mochten beleven.(complete artikel in blad).
Determinatiedag in Hasselt (Overijssel)
tijdens de Nationale Archeologiedagen
2025
Tijdens de Nationale Archeologiedagen op zaterdag 14 juni opende de ArcheoHotspot aan de Rosmolenstraat in Hasselt haar deuren voor een dag vol archeologie, historie en culinaire verrassingen. Jong en oud konden terecht voor een gevarieerd programma waarin verzamelaarsvondsten, kleipijpen en middeleeuwse recepten centraal stonden. (complete artikel in het blad)
Stoppen met roken ‘tot sijns gesontheijt’ in 1664
(Bert van der Lingen)
Een bijzondere vermelding van een poging om iemand van het roken af te houden dateert uit 1664. In dat jaar werd een ‘weddenschap’ vastgelegd bij notaris Johan van Couwenberch te Breda tussen Cornelis Cornelisz Zips en Jacob Hendrick Bellekens, beiden woonachtig in Princenhage bij Breda (tegenwoordig een wijk in het zuidwesten van Breda)..(
complete artikel in blad)
Een porseleinen pijpenkop met rooster
(Bert van der Lingen)
De in 1849 opgerichte firma Otto Henze uit Hannoversch Münden in de Duitse deelstaat Nedersaksen was in de eerste drie decennia van de negentiende eeuw een belangrijke fabrikant van porseleinen pijpen in Duitsland. De catalogi uit de periode ca. 1912-1940 laten op de eerste twee tot drie pagina’s porseleinen pijpen zien. Kennelijk waren deze pijpen nog steeds het meest populair bij de Duitse afnemers. Op 31 oktober 1905 kreeg Otto Henze patent in het Duitse Rijk op een ‘Pfeifenkopf mit Rost’ ofwel pijpenkop met rooster onder nummer 174802 (complete artikel in blad)
De pijpenmaker op de Burgwal in Kampen, 1636
(Bert van der Lingen)
In het Register van Bekentenissen van Delicten (Liber Confessiones Delictorum) 1 van Kampen, staan de bekentenissen van misdadigers en de aan hen opgelegde straffen uit de periode 1560-1638. In een bekentenis uit 1636 werd summier melding gemaakt van een pijpenmaker die ongeveer een jaar daarvoor op de Burgwal woonde. (complete artikel in het blad)
Een pijp uit Großalmerode op Engelsmanplaat in de Waddenzee
(Bert van der Lingen)
Enkele jaren geleden vond Jan-Theo IJnsen, in een geul op Engelsmanplaat in de Waddenzee, een lang fragment van een kleipijp. Engelsmanplaat ligt tussen twee geulen in het zeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog op zo’n vijf kilometer van de Friese kust. Het is een bekende plaats bij wadlooptochten en wad-excursies. Vroeger was Engelsmanplaat een eiland met duintjes en plantengroei maar ruim vijftig jaar geleden werd het eiland langzaam lager en bij hoog water kan de zandplaat nu helemaal onderlopen. De gevonden pijp, waarvan in eerste instantie gedacht werd dat het een Gouds product is, blijkt na onderzoek een pijp uit Duitsland te zijn, die al een verre
reis achter de boeg had voordat hij op de bodem van de Waddenzee terechtkwam.(complete artikel in blad)
Pijpen met een applique
(Ruud Stam)
Soms vertellen beschadigde pijpen meer dan hele pijpen. Een pijp die vermoedelijk in Ruhla in Thüringen gemaakt is en waarop twee staande personen zijn afgebeeld laat duidelijk zien dat de voorstelling aangebracht is met een applique.
(..)
Appliques zijn ook van andere pijpen bekend. Afb. 3 toont een pijp uit Ruhla met het portret van Luther waar duidelijk zichtbaar is dat een applique gebruikt is. Een pijp van Louis Fiolet uit St-Omer laat een andere techniek zien voor het aanbrengen van een applique. Deze pijp is uit de serie ‘Galerie Contemporaine’, een serie pijpen uit dezelfde persvorm, met minimaal tien verschillende appliques met afbeeldingen van belangrijke personen uit die tijd:
(complete artikel in het blad)
Een liefdevol kado uit Gouda
(Bert van der Lingen)
Aan het begin van de 20e eeuw werden in Gouda naast gebruikspijpen ook fraaie souvenirpijpen gemaakt. Een mooi voorbeeld staat op onze website onder de Pijp van de Maand Juni 2025: twee zwart beschilderde doetelmodellen met goudkleurige rand en donkerbruine steel. Op de ene pijp staat in vergulde letters ‘voor Vader’, op de andere ‘uit Gouda’. Dergelijke pijpen waren geliefde cadeaus, bedoeld als blijvend aandenken aan een dierbare of een bezoek aan Gouda..( complete artikel in blad)