PKN Kwartaalblad, nr 161     (April 2020)

 

4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.

 

Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd.

 

Hieronder een impressie van kwartaalblad nr 161, verschenen in April 2020.


Tweedelige porseleinen pijpenkop is gezondheidspijp

(Piet Smiesing)

Op het artikel in PKN-nummer 160 “Merkwaardige tweedelige porseleinen pijpenkop” heb ik twee reacties ontvangen, die een heldere kijk geven op het gebruik van deze bijzonder geconstrueerde porseleinen pijpenkop. Boy Hubee bezit twee wit porseleinen pijpenkoppen (afb. 1) met verklarende opschriften. Op een cilindervormige insteekkop, gestoken in een “vochtzak”, zien we in fraai cursief schrift: SANITAS PFEIFE. “Sanitas”, gezondheid, zegt genoeg! Blijkbaar was ook toen bekend dat roken niet echt gezond was (afb. 2).(complete artikel in blad).


Pieter Stomman en het blazoen van Felix Meritis

(Kees Faas)

In het boek De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen van het Rijksmuseum Amsterdam wordt het aldaar bewaarde ‘Spreekgestoelte van Felix Meritis’ afgebeeld.3 Dit spreekgestoelte is gemaakt kort na de oprichting van Felix Meritis in 1777, door Jan Swart, zelf lid van het departement tekenkunde. Als een wereldlijke preekstoel bood het plaats aan sprekers op het gebied van kunsten en wetenschappen. De gebeeldhouwde reliëfs op het mahoniehouten gestoelte verwijzen naar de vijf afdelingen van Felix Meritis: koophandel, natuurkunde, muziek, letterkunde en tekenkunde. (complete artikel in blad).


Kleipijpen uit een gedempte sloot aan de Simon van Capelweg 115 te Noorden

(Bert van der Lingen)

In 1995 werd aan de Simon van Capelweg 115 in Noorden een onbewoonbaar verklaarde woning gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Tijdens het bouwrijp maken van het perceel zijn 108 pijpenkoppen uit de periode 1690-1830 gevonden en fragmenten van gebruiksglas, steengoed en gebruiksaardewerk. De voorwerpen zijn aangetroffen in een voormalig slootje langs de westkant van het huis dat gezien de kadastrale kaart in 1832 al was gedempt. Het merendeel van deze pijpen (84 stuks) heeft een trechtervormig model uit de periode 1690-1740 en de overige 24 stuks hebben een ovaal model uit de periode 1740-1830.(complete artikel in blad)