In memoriam Kees Moerings

Kees werd op 4 november 1937 geboren. Na een opleiding als pottenbakker aan de ambachtsschool ging Kees werken bij een vormmaker. Daarna volgden er functies als plateelschilder bij Adjoka en bij Goedewaagen. Tot hij in militaire dienst moest wisselde hij veel van baas. Na zijn diensttijd heeft Kees gewekt bij de politie en  bij de Afdeling Vervoer van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. In 1962 startte hij, naast zijn baan bij VWS, samen met zijn vrouw Joke een eigen ceramisch bedrijf “Terra Cotta , ceramiek en kunstnijverheid’. Later aangevuld met zijn Goudse pijpenmakerij “De Witte Kees” aan de Kuiperstraat. Hij leverde aan vele pottenbakkerijen, o.a. aan zijn broer Adrie Moerings. Naast spreukentegels maakte hij veel gelegenheidspijpen. 

Na een periode van ca. 5 jaar waarin ziekte hem het werken onmogelijk maakte, startte hij in 2012 weer in zijn schuur in de achtertuin van zijn huis. Daar maakte hij veel pijpen met plaatjes en opschriften voor bedrijven, maar ook voor tal van gelegenheden, zoals de inauguratie van de nieuwe burgemeester en het 25-jarig jubileum van de PKN.

 


Maar bovenal was Kees een fijn mens. Met hem mocht ik voor het jaarboek 2022 een artikel schrijven over de decoratie van gegoten pijpen. Zijn grote kennis van alle aspecten van de vervaardiging van deze pijpen was daarbij een hele steun. Ook wat hij nog wist te vertellen over hoe het vroeger ging was zeer interessant. Voor wie meer wil weten over Kees is er in het PKN-blad 37 (144) van oktober 2014 een uitvoerig artikel opgenomen.

 

Kees we zullen je zeer missen en we wensen je vrouw Joke en je dochter Yvette veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.