PKN Kwartaalblad, nr 166     (Januari 2022)

 

4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.

 

Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd.

 

Hieronder een impressie van het nieuwste kwartaalblad, waarin behalve onderstaande artikelen ook een tweetal boek recensies en verschillende actuele mededelingen over o.a. de geplande PKN dag 2021.


Pijpen gemaakt voor de verkoop in Zeeland

(Ruud Stam)

In de fraaie collectie van Elias Wysocki, die helaas in het voorjaar van 2021 overleden is, zijn een aantal pijpen aanwezig die een duidelijke relatie met Zeeland hebben. Een deel daarvan zijn 17e eeuwse pijpen met enkel een hielmerk die of in Zeeland gemaakt zijn of veel naar Zeeland zijn gezonden. (complete artikel in blad).


Het pijpje van de heer Le Grelle (anekdote)

(Fred Tymstra)

Ruim vijftig jaar geleden ben ik in contact gekomen met een pijpenverzamelaar, de heer Delplanque uit Mons. Op een van mijn uitstapjes naar België heb ik hem een bezoek gebracht om zijn collectie te bekijken. Hij had onder andere enkele bodemvondsten van Gambier, daarbij vertelde hij dat een vriend van hem een mooie collectie Gambier had. Hij belde de man op en zei tegen mij “stap in, we gaan hem bezoeken”..  (complete artikel in blad).


“Bondspijp”

(Piet K Smiesing)

Al enige malen had ik op dezelfde beurs een moderne pijpenkop aangetroffen met een stukje steel. Als bijzonderheid had de kop een inscriptie, die met zwarte verf of inkt was aangebracht. Later, bij mijn derde bezoek aan de beurs, lag de kop er nog steeds en onder het motto ‘driemaal is scheepsrecht’ besloot ik hem toch aan te schaffen. Bij nadere bestudering bleek de aankoop zeker de moeite waard.    (complete artikel in blad)


De drie gratiën van Wingender-Knoedgen

(Ruud Stam)

De drie gratiën waren volgens de Griekse mythologie de dochters van Zeus en Eurynome, maar ook worden zij als nageslacht van andere mythologische figuren genoemd. In de Romeinse mythologie waren zij de dochters van Bacchus en Venus. De drie gratiën zijn Aglaia, die staat voor schoonheid en glans, Euphrosyne, die staat voor vreugde en Thalia, die staat voor geluk. Samen staan de gratiën voor vruchtbaarheid, creativiteit en charme. De hier afgebeelde pijp is gemaakt in Chokier, nabij Luik. Het is een opvallend ontwerp en de vraag is dan ook welke inspiratie de pijpenmaker gehad heeft om juist dit thema uit te beelden. Waarschijnlijk is het beeld van de drie gratiën, dat in Luik op de Place de Marché boven op de Luikse perroen staat en het symbool van die stad is, de inspiratie voor het ontwerp van de pijp geweest (complete artikel in blad).


Sterren uit de bagger

Een onbekende pijpenkop, mogelijk uit Alphen aan den Rijn

(Michiel Purmer)

Bij het opruimen van een baggerdepot aan de rand van de Nieuwkoopse Plassen werden enkele pijpenkoppen aangetroffen. Reden voor boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten en ondergetekende, eveneens werkzaam bij Natuurmonumenten, om in oktober 2021 een veldbezoek te brengen aan het terrein. Het voormalige baggerdepot zal na inrichting weer een weiland worden, maar de werkzaamheden boden de kans om nog enige vondsten te doen. Een wandeling over het terrein leverde enkele tientallen pijpenkoppen op. Boswachter John Pietersen raapte daarbij een exemplaar op dat nog niet eerder in de literatuur is beschreven. In dit artikel een signalering en een poging deze pijpenkop verder te determineren complete artikel in blad)