4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.
Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd.
Hieronder een impressie van het nieuwste kwartaalblad, waarin behalve onderstaande artikelen ook een tweetal boek recensies en verschillende actuele mededelingen over o.a. de geplande PKN dag 2021.
Merkwaardige vondst in eigen verzameling
(Piet K Smiesing)
Het is een prettige bezigheid om de eigen verzameling bodemvondsten weer eens door te nemen. Alles ligt keurig in laatjes met label waarop is aangegeven in welke productieplaats de pijpenkop toen werd vervaardigd. Op een record in de computer is aangegeven welke gegevens aan deze vondst verbonden zijn. Zo herleeft het spannende moment waarop deze pijpenkop werd gevonden en vaak kunnen nieuwe gegevens worden toegevoegd uit nieuwe publicaties over verschillende productiecentra. (complete artikel in blad).
Vuurstenen als gereedschap bij het polijsten van kleipijpen? (Bert van der Lingen)
Agaatstenen werden in de pijpenmakerijen gebruikt bij het glazen ofwel gladmaken of polijsten van kleipijpen. (..) Deze halfedelstenen, gevat in houten handvaten, behoorden tot de duurste gereedschappen in de werkplaats. Gereedschappen van andere materialen voor het polijsten van pijpen in Nederlandse pijpenmakerijen waren tot op heden niet bekend. Interessant is daarom een advertentie van de Amsterdamse bruineersteenmaker (Jan) Joseph Boisse. (complete artikel in blad).
De duivel heeft zo zijn streken
(Ruud Stam)
Een pijp waarvan, als de pijp met het gezicht naar beneden wordt gehouden, de ogen en de tong naar buiten komen is een ontwerp dat tot voor kort alleen van Trumm-Bergmans bekend was (afb. 1a-c). Vaak is betwijfeld of deze pijp in deze fabriek gemaakt is. Een herkomst uit de Belgische Maasstreek is vaak gesuggereerd, maar door het werk van Jos Engelen is inmiddels duidelijk dat deze pijp echt in de fabriek van Trumm-Bergmans gemaakt is.14 Waarschijnlijk zijn de eerste exemplaren in het eind van de 19e eeuw vervaardigd.. (complete artikel in blad)
Het bezoek van Engelse landbouwers aan Gouda in 1911 en (Goudse) pijpen met het portret van koning George V
(Bert van der Lingen)
Op 6 maart 1911 arriveerde een groep van ongeveer 130 Engelse landbouwers van de ‘British Dairy Farmers Association’ in Hoek van Holland.15 Het bezoek was een jaar eerder gepland maar door het overlijden van hun koning Edward VII op 6 mei 1910 werd de reis uitgesteld. Nog op dezelfde dag van het overlijden van Edward VII werd deze opgevolgd door zijn zoon George V, die regeerde tot aan diens overlijden in 1936. (complete artikel in blad).
Amerikaanser kan niet: Uncle Sam
(Ruud Stam)
Uncle Sam is een van de meest gebruikte symbolen voor Amerika. Deze pijp van American Clay Pipe Works toon een man met een hoed met de Amerikaanse kleuren blauw, wit en rood. Meestal heeft Uncle Sam een hoed met één of meerdere sterren. Uncle Sam is gebaseerd op de historische figuur Uncle Samuel Wilson (1766-1854), een vleesverkoper die ondermeer .aan het Amerikaanse leger leverde. De Amerikaanse overheid gebruikte dit symbool voor propagandadoeleinden, ondermeer in de Eerste Wereldoorlog op, of om soldaten te rekruteren.(..) complete artikel in blad)