4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.
Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd.
Hieronder een impressie van kwartaalblad nr 163, verschenen in Januari 2021.
Pipes Bijou van de firma Frossard
(Arthur van Esveld)
In dit artikel worden twee pijpen belicht die gevonden zijn in een pijpenstort van de Gambier fabriek in Givet. Het gaat in dit geval om de stort aan de Route de Famennes waar in de jaren 1970 en 1980 door verzamelaars veel gegraven is naar Gambier materiaal. De pijpen, die in verschillende formaten gevonden zijn, vielen op door de afwijkende vormgeving en ook door het onbekende merk ‘JF’..(complete artikel in blad).
Een gekroonde vis met het onbekende (of in
spiegelschrift afgebeelde) merk HOI
(Bert van der Lingen)
De in dit artikel besproken pijp uit de tweede helft van de achttiende eeuw heeft een onbekend merk en een zeldzame gespiegelde vis. Op weerszijden van de tabaksketel staat een gekroonde vis boven drie golven en rond de kroon het merk HOI. (Afb. 1a-c) Tabakspijpen met een gekroond vis hebben gewoonlijk alleen aan de linkerkant van de ketel een naar links ‘zwemmende’ vis. Op deze pijp is aan de rechterkant ook nog een naar rechts zwemmende vis afgebeeld. De gravering is, in tegenstelling tot veel andere ‘vissenpijpen’, fraai uitgevoerd. (complete artikel in blad).
Twee vondsten van buitenlandse pijpen uit de late 19e eeuw of het begin van de 20e eeuw
(Ruud Stam)
Soms worden er buitenlandse pijpen in Nederland gevonden. Twee van deze opmerkelijke vondsten uit het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw worden hier voorgesteld. Deze buitenlandse pijpen worden nog te weinig geïnventariseerd. Het zou interessant zijn om hier wat meer aandacht aan te besteden, omdat deze pijpen vaak wat zeggen over wat reizigers meenamen en over handelsstromen. Voorbeelden van buitenlandse pijpen die in Nederland gevonden zijn staan bijvoorbeeld in het jaarboek 2013 van de PKN, waar een 17e eeuwse pijp uit het Chesapeake gebied (Amerika), een 17e eeuwse Turkse pijp en een 17e eeuwse pijp uit Frankenthal (Duitsland) besproken worden..(complete artikel in blad)
Cadeau met koninklijke allure
Een bruidegomspijp van de Goudse pijpenmaker Adrie Moerings
(Leon Mijderwijk)
Willem-Alexander en Máxima staan op het bordes van het Goudse stadhuis. Eerder die dag hebben zij Dordrecht en Schoonhoven bezocht. Het zijn haltes op hun kennismakingstocht door Nederland die zij na de bekendmaking van hun verloving bezoeken (2001). Ik sta onderaan het bordes te kijken en maak enkele foto’s. Als bewijsmateriaal van aanwezigheid bewijzen ze hun dienst, maar kwalitatief zijn ze eerder prullenbakwaardig. Op die dag kon ik niet vermoeden dat ik een indrukwekkender aandenken aan deze dag in mijn bezit zou krijgen. Dat souvenir en mijn zoektocht naar Goudse kleipijpen zijn de onderwerpen van dit artikel.. (complete artikel in blad).