PKN Kwartaalblad, nr 162     (Juli 2020)

 

4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.

 

Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd.

 

Hieronder een impressie van kwartaalblad nr 162, verschenen in Juli 2020.


Het verloren paradijs, een zeldzame pijp van P. Goedewaagen & Zoon

(Bert van der Lingen)

Afgelopen jaar werd een figurale kleipijp ter determinatie aangeboden. De pijp is op een akker in de omgeving van Gouda gevonden en is op de hiel gemerkt met ES gekroond. Rondom de pijp is het Bijbelverhaal van Adam en Eva afgebeeld.(complete artikel in blad).


Antieke pijp te koop!

(Bert van der Lingen)

In het Rotterdamsch Nieuwsblad van 9 januari 1914 werd een bijzondere pijp te koop aangeboden; een antieke 350 jaar oude pijp, gemaakt ter herinnering aan het Leidens ontzet van 1574. Het gaat hier echter om een pijp, die op het moment dat de advertentie geplaatst werd, hooguit 40 jaar oud kon zijn. (complete artikel in blad).


Pijpen uit Rwanda en een bijzondere manier van tabaksgebruik

(Ruud Stam)

Het maken van pijpen, maar ook de vervaardiging van aardewerk werd door de zowel de Tutsi’s als ook door de Hutu’s als minderwaardige werk gezien.11 De Twa, die van oorsprong uit dichte bosgebieden op de grens van Rwanda en Congo kwamen en verzamelaars en jagers waren, maakten wel pijpen voor hun eigen gebruik (afbeelding 8). Een deel van de mannen en vrouwen van deze etnische groep pygmeeën zijn in de loop van de tijd pijpen en potten gaan maken voor de Tutsi’s en de Hutu’s, geheel volgens de smaak van hun klanten..(complete artikel in blad)


Een porseleinen pijp voor Godefroid Joseph Gengoux uit 1858

(Bert van der Lingen)

In dit artikel wordt een handbeschilderde porseleinen tabakspijp besproken met een vroege stoomlocomotief, een persoons- en plaatsnaam in België en het jaartal 1858. De pijp is gevonden op een voormalige vuilnisbelt in de Haarlemmermeer met stadsafval uit Haarlem. De belt was in gebruik in de periode 1928-1940. Hoewel het afval minimaal tussen de 80 en 92 jaar oud is, heeft de porseleinen pijp een leeftijd van 162 jaar. (complete artikel in blad).