PKN Kwartaalblad, nr 160     (Jan 2020)

 

4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.

 

Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd.

 

Hieronder een impressie van kwartaalblad nr 160, verschenen in Januari 2020.


Het meisje met de bloem: een onbekende Maastrichtse pijpenkop ?

(Michiel Purmer)

In Juni 2018 bezocht ik met collega's de locatie van de vroegere Tapijnkazerne aan de rand van de oude Maastrichtse binnenstad. De voormalige kazerne uit 1916, in militair gebruik tot 2010, maakt nu een ingrijpende transformatie door. In een omgespitte strook grond op dit terrein trof ik een aantal pijpenkoppen aan. Een collega die de helpende hand en haar zoekende blik bood, vond daar een pijpenkop die het hoofdonderwerp vormt van dit artikel. Een pijpenkop, die in ieder geval in de gangbare literatuur niet bekend is(complete artikel in blad).


 

Ter aanvulling op 'Een vorstelijke vondst: Koning-Stadhouder Willem III van Oranje in het jaarboek 2016.

(Boy Hubee)

Sinds kort ben ik in het bezit van een messing tabaksdoos met op de voorzijde het portret van Willem III en op de achterzijde het wapenschild. De doos is vervaardigd door Etienne Jehandier Desrochers, graveur etser en uitgever van prenten. Geboren 6 februari  1668 in Lyon en overleden 8 mei 1741 in Parijs. Hij heeft meer dan 600 iconografische portretten vervaardigd van personen uit de tijd van Lodewijk XIV. (complete artikel in blad).


Pijprokende vos

(Bert van der Lingen)

De hier afgebeelde porseleinen tabakspijp is onlangs door een lezer van ons blad ter determinatie aangeboden. Deze in Duitsland gemaakte pijp met een wat ongewone afbeelding stamt waarschijnlijk uit de periode 1880-1920. Het is niet bekend door welke firma de pijp is gemaakt. De pijp bestaat uit meerdere onderdelen en heeft een zogenaamde stummel ketel met een hiel en een korte insteeksteel. De originele steel en het knopenmondstuk is van zwart buffelhoorn. De steel heeft gekartelde en gedraaide knopen van lichtbruin buffelhoorn en een flexibele stoffen eindstuk waarin het mondstuk steekt. De tabaksketel is van porselein en steekt in een eveneens buffelhoornen zak met vochtsluis en een metalen montering. Op de voorzijde van de tabaksketel is een transfer aangebracht waarop een zittende vos is afgebeeld die een porseleinen pijp rookt. Hij zit met zijn voorpoten op een wit laken dat als picknickkleed dient en gedekt is met drankflessen, eten en een vol en een omgevallen wijnglas.(complete artikel in blad)


Het AIP congres in het Nationaal Museum in Budapest, 14-17 oktober 2019

(Ruud Stam)

Afgelopen najaar was er weer het jaarlijkse congres van de Académie Internationale de la Pipe. Ditmaal in Hongarije. Deze congressen zijn steeds weer een feest van kennis over pijpen uit landen over de hele wereld, interessante excursies en het weerzien met vrienden/onderzoekers van pijpen met heel verschillende achtergronden en nationaliteiten. Ditmaal waren er deelnemers uit Japan, Amerika, Australië, Litouwen, Duitsland, Engeland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en natuurlijk uit Nederland (vier mensen).

complete artikel in blad)


Een merkwaardige tweedelige porseleinen pijpenkop

(Piet Smiesing)

Onlangs vond ik op een overvolle kraam van een vlooienmarkt een merkwaardige porseleinen pijpenkop. De witporseleinen pijpenkop bestaat uit twee scharnierende delen. Voor een luttel bedrag werd ik eigenaar van de pijpenkop, plus koord en een slordig gelijmd vochtreservoir. Volgens de koopman hoorden deze onderdelen bij de totale pijp; de steel was hij echter kwijt geraakt. Omdat nog nooit eerder zo een merkwaardige pijpenkop zag, lijkt het me zinvol dit met de lezers te delen. Mogelijk kan iemand aanvullende informatie geven. 

(complete artikel in blad)


PKN-dag, 26 oktober 2019 in Ommeren

De jaarlijkse PKN dag vond dit jaar plaats in het streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren. Een erg fraaie en gezellige setting voor ons jaarlijkse treffen en voortreffelijk begeleid en georganiseerd door Arthur van Esveld en Andre van Ingen!(complete artikel in blad)

 

Klik hier voor foto's