Tegelijkertijd met het Jaarboek 2018 is de eerste kwartaal uitgave van het PKN blad verschenen. In deze uitgave staan we nog eens stil bij het verlies van onze vriend en mede verzamelaar Ron en blikken terug op de jaarlijkse PKN-dag en AIP conferentie die in October in Gouda plaats vonden.
Daarnaast nog eens drie artikeltjes over vondsten in Lauwerecht (Utrecht), een handbeschilderde pijp uit Deventer en de 'Boemelbaron', een afbeelding op een pijp van Ivora uit de periode 1914-1935.
Samen met dit blad is ook een inhoudsopgave verstuurd van de laatste 10 jaargangen van ons blad en alle tot op heden gepubliceerde Jaarboeken. Onmisbaar om eerder verschenen artikelen en besproken thema's en onderwerpen terug te vinden !
De jaarlijkse PKN-dag en de AIP conferentie in Gouda (2018)
Zaterdag 13 oktober 2018 is in Museum Gouda de jaarlijkse bijeenkomst van de PKN, ‘Stichting voor onderzoek historische tabakspijpen’ gehouden. De druk bezochte dag werd gehouden in de Catharinazaal van het museum waar het Gouds plateel staat tentoongesteld. Voorafgaand aan de PKN-dag vond de conferentie van de Académie Internationale de La Pipe (AIP) plaats. Ruim 40 bezoekers bezochten de PKN-dag waaronder een aantal buitenlandse deelnemers van de AIP. (..voor complete artikel zie blad..)
Een kijkje in de bodem van Lauwerecht
(Piet K. Smiesing)
In het voorjaar van 1981 kwam in Lauwerecht, na de sloop van houtloodsen van de 19e eeuwse stoomzagerij en houthandel, de firma Koker, een terrein vrij voor bodemonderzoek. Dit terrein grenzend, aan de rivier de Vecht, was vooral interessant om te zien of hier sporen te vinden waren van de vroegere aanwezigheid van potten- en pijpenbakkerijen. Al eerder in 1971 werd in Hogelanden, ten noorden van de vroegere Pellecussenpoort, die toegang gaf tot het ‘Gerecht Lauwerecht, na sloop van de ‘Benenkluif’ (een bekende Utrechtse beenzwartfabriek), productieafval en een pottenbakkersoven gevonden uit de 15e eeuw. (..voor complete artikel zie blad..)
Een handbeschilderde pijp met het Huis met de Drie Haringen in Deventer
Ruud Stam
Een bijzondere gegoten pijp met daarop handgeschilderd het Huis met de Drie Haringen in Deventer roept veel vragen op, zoals waarom en wanneer is deze pijp uitgebracht en in welke pijpenmakerij is de pijp vervaardigd. Bij nadere bestudering zijn hier antwoorden op te vinden en laat deze pijp iets zien van de Geschiedenis van Deventer en van de geschiedenis van de gegoten pijp. (..voor complete artikel zie blad..)
De Boemelbaron op een IVORA pijp, 1914-1935
Bert van der Lingen
In Museum Gouda bevindt zich een meerkleurige handbeschilderde doorroker pijp (inv.nr. 35.291) waarop aan de voorzijde een landloper met wandelstok en hoed is afgebeeld. De kleding van de man bestaat uit lompen met veel verstelwerk. In gele verf staat langs de ketelrand ‘Boemel-baron’ en aan de onderzijde van de ketel ‘Piet Köhler’. De billiardvorm ketel heeft een metalen verbindingsbusje met de ingeslagen merknaam IVORA van de Firma P. van der Want Gzn (Ivon van der Want). (..voor complete artikel zie blad..)
Inhoudsopgaven van Jaargang 31-40 van de PKN Bladen en de Jaarboeken 2013-2018